Aegon: Stap voor stap de mobiliteit verbeteren

"Door vaker de schijnwerpers op mobiliteit te richten, prikkelen we mensen om na te denken over hun keuzes." Marjolein Breed, programmamanager MVO bij Aegon, wil met bereikbaarheidsprojecten en collectieve acties werknemers kennis laten maken met duurzame mobiliteitsalternatieven.

Bij Aegon, een internationale verzekeringsmaatschappij waarvan het hoofdkantoor in de Haagse wijk Mariahoeve ligt, is verbetering van de bereikbaarheid al jarenlang een speerpunt van het beleid. Eén van de meest succesvolle projecten is het opzetten van een eigen pendeldienst die werknemers vervoert van een Randstadrailstation naar het Aegonplein en terug. Voor deze pendeldienst worden chauffeurs met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. "De pendelbus is een geweldig initiatief gebleken," vertelt Breed. "De busjes worden niet alleen gebruikt om te pendelen tussen het station en kantoor, maar bijvoorbeeld ook om internationale collega's van Schiphol te halen of om met relaties een wedstrijd van Ajax te bezoeken." Aegon heeft als voormalig shirtsponsor van Ajax een nauwe band met de Amsterdamse voetbalclub.

Stimuleren fiets en openbaar vervoer
Door de ligging van het hoofdkantoor, pal naast NS-station Mariahoeve, is het relatief gemakkelijk werknemers te overtuigen met de trein te komen. "Werknemers kunnen kiezen tussen een OV-vergoeding of een reiskostenvergoeding," legt Pauline de Jonge, Compensation and Benefits specialist, uit. "De OV-vergoeding is volledig dekkend als je op minder dan 60 km afstand woont, wat mensen stimuleert met de trein te gaan. Ook is er een fietsregeling die we, toen het fiscale voordeel van de fiets wegviel, in stand hebben gehouden door deze onder de werkkostenregeling te brengen."
"We overwegen nu om een fietsreparateur aan te nemen bij het hoofdkantoor," vult Breed aan. "Het zijn geen grootse en meeslepende maatregelen, maar door voortdurend mensen te prikkelen om alternatieven voor de auto te overwegen en dit goed te faciliteren, boeken we resultaten."

'Beste RvC, hier hebben jullie een busje!'
Ook voor het vervoer tijdens de werkuren zijn enkele maatregelen genomen om efficiënter en duurzamer te werk te gaan. Voor afspraken binnen Den Haag is een aantal fietsen beschikbaar gesteld en wanneer werknemers een afspraak bij de andere vestiging in Leeuwarden hebben, wordt er gecarpoold. Ook op bestuursniveau wordt niet ontkomen aan de veranderingen. "Wanneer leden van de Raad van Commissarissen enkele jaren geleden een diner hadden, ging iedereen met de eigen auto," vertelt Breed. "Nu worden de busjes daarvoor ingezet. Het verdient zichzelf terug: minder kosten én duurzamer vervoer. Daardoor is het gelijk geen discussie meer, iedereen kan zich erin vinden." Het voorbeeld van de pendelbusjes heeft Aegon onlangs gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van Bereikbaar Haaglanden. "Hopelijk kunnen we zo andere bedrijven enthousiasmeren en motiveren," zegt Breed. "Het samenwerkingsverband met Bereikbaar Haaglanden is een goede stok achter de deur om te blijven zoeken naar manieren om de bereikbaarheid te vergroten."