Fietspromotor: Roel Lenoir

"Ik wil werkgevers laten zien wat de kansen zijn van fietsen naar het werk. Het levert fittere medewerkers op en het scheelt je parkeerruimte, om maar twee kansen te noemen. In Den Haag gaan volgend jaar de Raamweg en de Koningskade op de schop. Onnodig te melden dat dat files en vertragingen teweeg brengt. Iedereen die daar nu wel eens met de auto rijdt, weet dat. Je kunt dat als een vast gegeven accepteren, maar net zo gemakkelijk kun je er samen met je werknemers iets aan doen." Roel Lenoir is sinds 1 december de gedreven fietspromotor bij Bereikbaar Haaglanden. Werkgevers kunnen van zijn diensten gebruik maken om fietsen onder werknemers te stimuleren.

Lenoir: "Werkgevers kunnen ook bij mij terecht als ze hun fietsbeleid willen laten checken. Of als ze antwoorden wensen op vragen: Hoeveel mensen kunnen er bij mij eigenlijk op de fiets naar het werk komen. Hoe doe ik het als werkgever ten opzichte van andere werkgevers? Bestaat er zoiets als een leaseregeling voor e-bikes? Hoe zit dat met de werkkostenregeling?

Lenoir gelooft in de fiets. "De fiets is eigenlijk een oplossing voor heel veel problemen. Of het nu gaat om gezondheid, bewegen, leefbare steden, klimaatverandering, luchtkwaliteit of bereikbaarheid. De fiets levert een deel van de oplossing. Dat is de boodschap die ik over wil brengen op werkgevers. Zij hebben namelijk ook de sleutel in handen om meer mensen aan het fietsen te krijgen. Al was het maar door ervoor te zorgen dat er ruimte is in de fietsenstalling."

Achtergrond
Lenoir is al tien jaar ondernemer in de wereld van mobiliteit. Hij adviseert werkgevers en overheden hoe reizen naar het werk schoner, efficiënter en goedkoper kan. Afgelopen jaar deed hij dat onder andere voor APG, de RDW en de gemeente Alphen aan den Rijn. Hij is opgeleid als econometrist, ook wel de harde kant van de economie genoemd. Daar leerde hij logistieke modellen maken, maar leerde vooral goed te analyseren, verbanden leggen en complexe zaken begrijpelijk te maken.

In zijn eerste baan bij Rijkswaterstaat rekende hij aan de Betuweroute en de sluizen van IJmuiden. Daarna -bij KPMG- bleef mobiliteit zijn vakgebied. Hij werkte in adviestrajecten rond marktwerking in het openbaar vervoer en de fusie tussen NS Cargo en Deutsche Bahn.

Of ik privé ook wel eens fiets??
"Noem mij maar gerust een fietsfanaat!" Lenoir: "Ik breng mijn dochter op de fiets naar school en fiets op zaterdag met mijn zoon naar voetbal. Ook de boodschappen doe ik op de fiets. De afgelopen jaren gingen we zelfs met het hele gezin op fietsvakantie. En ze gaan allemaal vrijwillig mee!
Ook naar kantoor ga ik op de fiets, net zoals naar zakelijke afspraken in de buurt. Van de combinatie trein en OV-fiets ben ik ook erg gecharmeerd. Sporten doe ik op de fiets, maar soms loop ik ook een rondje hard. Zelfs kijken naar fietsen vind ik leuk.

Contact met Roel Lenoir? E-mail naar: fiets@bereikbaarhaaglanden.nl.