Gemeente Katwijk: Ik ben om

We kunnen wel zeggen dat de elektrische fiets een fijn vervoermiddel is en een goede vervanging van de auto maar als je er nog nooit op hebt gereden, is dat moeilijk te geloven. Daarom organiseert Bereikbaar Haaglanden en Rijnland met haar campagne Ga3.0 allerlei acties om vervoermiddelen uit te proberen. Een van die acties is de e-bikepool. Hierbij worden gedurende drie maanden een paar e-bikes bij een organisatie neergezet om uit te proberen.

 

Prettige manier van reizen

Zo zijn er ook twee e-bikes neergezet bij de gemeente Katwijk. Na vier weken bellen we met de gemeentesecretaris Ray Jie Sam Foek met de vraag hoe de e-bikes bevallen. Foek reageert direct heel enthousiast: “Ik ben om,” zegt hij direct heel spontaan. “Ik heb de e-bike een paar keer gebruikt om naar zakelijke klanten te rijden en ik ben van huis in Nieuw-Vennep naar het werk in Katwijk gefietst. Een afstand van circa 25 kilometer en dat is goed te doen: je maakt na je werk je hoofd even leeg en je voelt je fitter. Het is een uitermate prettige manier van reizen. Ik had van tevoren niet verwacht dat het zo fijn zo zijn. Met de auto deed ik er een half uur over, met het openbaar vervoer duurt het driekwartier en met de fiets ongeveer een uur. Maar ik wil niets anders meer. Ik heb nu ook zelf een e-bike aangeschaft en heb al tegen mijn vrouw gezegd dat als ik het dit een jaar volhoud ik mijn auto verkoop!”

 

Uitzoeken fiscale mogelijkheden

“Ik wil eigenlijk niet meer met de auto rijden. Binnenkort wordt de parkeergarage van de gemeente verbouwd en dat is voor collega’s die nu met de auto komen een goede aanleiding om de fiets te pakken. Aan de HR-afdeling heb ik gevraagd uit te zoeken wat de fiscale mogelijkheden zijn voor medewerkers om e-bikes aan te schaffen. Want die fietsen zijn best duur dus is het goed als het met een regeling wat laagdrempeliger wordt. Zelf zal ik de randvoorwaarden in de eigen organisatie ter hand nemen: de fietsenstalling is voorlopig ruim genoeg maar er moeten wel oplaadpunten voor de fiets bijkomen. Eigenlijk wil ik dat iedereen die binnen een straal van 15 à 20 kilometer woont, voortaan met de e-bike naar het werk komt. Bij een vergadering zal ik ernaar vragen: Hoe ben je hier eigenlijk gekomen? Waarom zal je niet in duurzaamheid en bovenal in jezelf investeren. Lekker fietsen dus en met een e-bike is dat simpel en heel goed te doen.”

 

Ook een e-bikepool uitproberen?

Wilt u ook een e-bike uitproberen op het werk? Neem dan contact op met Roel Lenoir. 

Of kijk op Ways2go.nl.