Nieuwsoverzicht

Waar bent u trots op?

25/01/2020

MobiliteitsAward Haaglanden en Rijnland 2020 Ook dit jaar wordt weer de MobiliteitsAward Haaglanden uitgereikt, een tweejaarlijkse prijs onder werkgevers en organisaties in Haaglanden en Rijnlanden die stappen hebben gezet op het gebied van duurzaamheid en slim reizen. Eerdere winnaars waren onder andere het Hagaziekenhuis, MN, ROC Mondriaan, Astellas Pharma, DB Telecom, Van Dorp Installati e en De Haagse Hogeschool/Urbinn. Wordt u dit jaar de winnaar MobiliteitsAward Haaglanden? Mail ons waarom u vindt dat u genomineerd dient te worden. Geef aan welke stappen u de afgelopen 2 jaar hebt gezet op het gebeid van mobiliteitsmanagement, slim en duurzaam reizen. Wat heeft u gedaan om het fietsen te bevorderen of heeft u juist de logistiek duurzamer ingericht of uw ketenvervoer? We

 

29 en 30 januari - Werkzaamheden Schieweg Delft

24/01/2020

Vanwege de weersomstandigheden zijn vorige week de werkzaamheden ter hoogte van de Schieweg in Delft niet afgerond. Op woensdag 29 januari en donderdag 30 januari worden deze werkzaamheden ter hoogte van de Schieweg in Delft afgerond. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer teruggebracht naar één rijstrook en zijn enkele op- en afritten afgesloten. De werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 uur en 06.00 uur. Het is tijdens de werkzaamheden niet mogelijk om vanaf de N470 vanuit Delfgauw/Pijnacker de Schieweg op te rijden en om vanaf de Schieweg de N470 op te rijden richting Delfgauw/Pijnacker. Volg tijdens de afsluiting de aangegeven routes om vanaf de N470 op de Schieweg of de Schoemakerstraat te komen en omgekeerd. Zie ook www.n470geeftenergie.nl.

 

Slechts klein deel Nederlanders regelmatig in de file

23/01/2020

Een klein deel van de Nederlanders (15%) staat tenminste 1 keer per week in de file. Het overgrote deel van de Nederlandse burgers (51%) staat er slechts sporadisch in. Nederlanders vinden de file in 2019 maar een beperkt maatschappelijk probleem. Agressie op de weg en in het openbaar vervoer, verkeersonveiligheid, geluidsoverlast en luchtverontreiniging ziet men als grotere ergernissen. De meeste mensen ervaren gevoelens van berusting en acceptatie wanneer zij in een file belanden. Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het onderzoek 'Blik op de file: de file door de ogen van de Nederlandse burger'. Lees verder op kimnet.nl.

 

Schoon, stil en energiezuinig vervoer

21/01/2020

MRDH-gemeenten hebben de ambitie om de uitstoot van CO2 door het verkeer in 2025 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2016. De logistiek makelaar ondersteunt gemeenten en bedrijven als zij hun logistieke bewegingen efficiënter willen maken of als ze het aantal vervuilende busjes en vrachtwagens dat door de gemeente rijdt, willen verminderen. Lees meer en bekijk ook het filmpje.

 

Praat mee tijdens de Leidse Fiets 10 Daagse

20/01/2020

De gemeente Leiden maakt nieuw fietsbeleid en doet dat samen met de stad. In het fietsbeleid staat hoe Leiden de komende jaren het fietsen veiliger en aantrekkelijker maakt. Lees verder.

 

Minder parkeerplekken bij nieuwbouwwoningen

16/01/2020

De meeste gemeenten garanderen bij nieuwbouw nu nog 1 tot 1,8 parkeerplaatsen per woning, afhankelijk van het type huis en de locatie. Vanwege de stijgende woningnood en de opkomst van moderne vervoersvormen als deelauto’s zetten colleges van B&W daar massaal het mes in. Zo besloot Utrecht vorige week dat de nieuwe, 10.000 woningen tellende Merwedekanaalzone autovrij wordt. Autobezittende kopers moeten hun heilige koe verderop in ondergrondse parkeergarages stallen. Voor iedere drie woningen is slechts één parkeerplaats beschikbaar. De Domstad is de enige niet. Ook onder meer Den Haag, Dordrecht, Diemen, Eindhoven, Groningen, Haarlem en Leiden hebben recent lage(-re) parkeernormen vastgesteld voor nieuwbouwlocaties. Eerder deden Amsterdam en Zwolle dat al.

 

Duitse banen op de tocht door overstap naar elektrisch rijden

15/01/2020

Door de overstap naar elektrisch rijden kunnen tot 2030 zo'n 410.000 arbeiders in Duitsland hun baan verliezen, schrijft Handelsblatt maandag. De Duitse zakenkrant baseert zich op een rapport van NPM, de adviesraad van de Duitse federale overheid voor de introductie van elektrische voertuigen. Alleen al bij de productie van onder meer verbrandingsmotoren en -onderdelen zouden in de komende tien jaar 88.000 banen kunnen verdwijnen. Lees verder op nu.nl.

 

87 miljoen voor duurzame transportoplossingen

13/01/2020

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) stelt 34,5 miljoen beschikbaar voor duurzame transportoplossingen. De subsidie is bedoeld om Nederlandse transportinnovatie die nog niet op de markt zijn versneld van de grond te krijgen. Ook de betrokken bedrijven en de EU dragen bij, waarmee het totaal beschikbare bedrag op 87 miljoen euro komt. Het gaat vooral om machines en voertuigen die draaien op waterstof of op batterijen, en om laadinfrastructuur. Lees meer op verkeerinbeeld.nl.

 

Werkgevers geven input mobiliteitsagenda

12/01/2020

Het Mobiliteitsatelier: Grote Haagse werkgevers waren op uitnodiging van wethouder Van Asten begin december bijeen in het Mauritshuis. Daar gaven zij aan de hand van stellingen en vragen input voor de vernieuwende mobiliteitsagenda die de gemeente komend voorjaar presenteert. Hoe zien mobiliteitsoplossingen over 5 jaar uit? Krijgen werknemers een leasepakket of een mobiliteitspas? Gaan we toe naar een wagenpark of een mobiliteitspark? Hoe ziet het reisgedrag er over 5 jaar uit? Gaat het gedragsverandering of lost de techniek alles op? Regelt de werkgever het vervoer of bepaalt hij het? Hoe ziet de infrastructuur eruit over 5 jaar? Staan de Hubs dan centraal of de parkeerterreinen? Lees meer: Verdiepingssessies en Haagse Mobiliteitstransitie.

 

Werkzaamheden N470 op 20 en 21 januari

10/01/2020

Boskalis gaat op maandag 20 januari 2020 en dinsdag 21 januari 2020 een persing aanbrengen onder de N470 ter hoogte van de Schieweg en de Schoemakerstraat in Delft. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer teruggebracht naar één rijstrook en zijn enkele op- en afritten afgesloten. De werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 uur en 06.00 uur. Op maandag 20 januari wordt aan de N470 gewerkt ter hoogte van de Schieweg. Het is tijdens de werkzaamheden NIET mogelijk om vanaf de N470 vanuit Delfgauw/Pijnacker de Schieweg op te rijden en om vanaf de Schieweg de N470 op te rijden richting Delfgauw/Pijnacker. Op dinsdag 21 januari wordt aan de N470 gewerkt ter hoogte van de Schoemakerstraat. Het is tijdens de werkzaamheden NIET mogelijk om vanaf de N470 vanuit Delft/A4 de

 

Deelfietsen voorzien in een behoefte

22/12/2019

Deelfietsen voorzien in een behoefte en kunnen bijdragen aan de overgang naar duurzame vormen van vervoer met een groter gebruik van de fiets. Het college stelt dit in een evaluatie van een proef met deelfietsaanbieder Mobike. Een deelfiets is een fiets die voor iedereen toegankelijk is en voor een korte tijdsperiode tegen beperkte kosten kan worden gebruikt. Met de deelfiets kan iemand het laatste stukje tussen bijvoorbeeld een openbaar vervoerhalte en de bestemming overbruggen. Ook voor verplaatsingen binnen Delft voorziet de deelfiets in een behoefte. Mobike is in maart 2018 gestart met 100 deelfietsen in Delft. Nu zijn dat er gemiddeld 700. Mobike past het aantal fietsen aan op de verwachte vraag. Het gemiddeld aantal ritten per fiets per dag bedraagt 1,6. Op de drukste dagen is

 

Gebiedsontwikkeling Delft Campus van start

17/12/2019

Treinstation Delft Zuid heeft een nieuwe naam: Delft Campus. De naamsverandering is onderdeel van een grote vernieuwing van het tweede station van Delft en van de ontwikkeling rondom stationsgebied Delft Campus. De gemeente Delft heeft samen met de partners TU Delft, ProRail en NS op maandag 16 december het startsein gegeven door het onthullen van een schaalmodel van de nieuwe locatiemarker Delft Campus. Gebiedswethouder Stephan Brandligt: “Vandaag vieren we de start van de ontwikkeling van het stationsgebied Delft Campus. Naast de investeringen in de kwaliteit van het station en de frequentie van het openbaar vervoer wordt het stationsgebied een aantrekkelijke, levendige bestemming en verblijfsplek. Voetgangers staan centraal en de vier deelgebieden in het stationsgebied worden