Nieuwsoverzicht

Word jij onze nieuwe collega?

04/08/2020

Bereikbaar Haaglanden en Rijnland is op zoek naar een Logistiek makelaar die fungeert als aanjager, motivator en realisator van slimme logistiek en daarmee een bijdrage levert aan minder en duurzamere vervoersbewegingen. Hierbij is de doelgroep de in ons gebied gevestigde logistieke bedrijven en bedrijven met veel logistieke bewegingen (als verladers en servicebedrijven). Bekijk de vacaturetekst en neem contact met ons op. Reacties kunnen gestuurd worden naar ons secretariaat.

 

Komende jaren in het teken mobiliteitstransitie

03/08/2020

Is er de laatste maanden door corona ineens al veel veranderd op het gebied van mobiliteit, de komende jaren zal de transitie nog groter worden. Denk aan de verstedelijking maar ook aan elektrificering van het wagenpark en de focus op deelvervoer. Wat blijft is dat werkgevers ondersteund worden in de transitie met maatwerk en door experts die de samenhang in het gebied kennen. Jan Breugem, programmamanager en teamleider van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland schetst de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Lees het interview met Jan Breugem.

 

2019 was productief jaar

22/07/2020

2019 was voor Bereikbaar Haaglanden en Rijnland een fijn en productief jaar: We gingen niet alleen projectmatig met werkgevers aan de slag gingen, maar we sloten ook deals met hen. Onze community werd uitgebouwd tot 112 individuele en 19 collectieve convenantpartners. En we bouwden een community rond een infrastructureel knelpunt: de Koningstunnel Coalitie. Lees onze Terugblik 2019.

 

Meer Nederlanders verwachten gedrag blijvend aan te passen door corona

21/07/2020

Nederlanders lijken zich langzamerhand aan te passen aan de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt. Ze oordelen positiever over thuiswerken dan ze aan het begin van de crisis deden. Daarnaast verwachten ze vaker te blijven thuiswerken als de crisis voorbij is. Een deel verwacht structureel minder te gaan reizen met het ov en het vliegtuig. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onder een representatieve groep Nederlanders die aan het begin van de crisis (eind maart, begin april) werden bevraagd en eind juni, begin juli opnieuw. Lees verder op kimnet.nl.

 

Zie jij mij zitten: nieuwe campagne 1,5 meter afstand

20/07/2020

Met de slogan ‘Zie jij mij zitten’ start RAI Vereniging een verkeersveiligheidscampagne om verkeersdeelnemers bewust te maken van hoe je je in de 1,5-meter-samenleving het beste kunt gedragen in het verkeer. Stoplicht De samenleving komt langzaam weer op gang. Het wordt drukker in het verkeer en daarbij kiezen steeds meer mensen voor het comfort en gemak van individueel vervoer zoals de fiets, scooters, auto of motor. Als verkeersdeelnemer kom je daardoor steeds vaker in situaties terecht waar de 1,5 meter niet altijd even makkelijk te handhaven is. Elkaar passeren op een smal fietspad, met z’n allen wachten bij het stoplicht, of een vrachtwagen die door de drukke smalle straten van de binnenstad manoeuvreert, het zijn dagelijkse situaties die vragen om extra

 

Milieuzone dieselauto's in Den Haag

17/07/2020

In 2021 komt er in Den Haag een milieuzone voor oude personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Dieselauto’s die veel uitlaatgassen uitstoten, mogen dan een deel van de stad niet meer in. De maatregel geldt voor vervuilende dieselauto’s. Hoe groot de milieuzone wordt, is pas later bekend. Lees verder op denhaag.nl.

 

Na de zomer lopen we vast in de files

16/07/2020

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen heeft er een hard hoofd in. Hij verwacht na de zomer gigantische verkeersdrukte op de A4, A13, A15, A16 en A20 nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Meer mensen gaan weer op kantoor werken. En notoire treinreizigers zullen uit angst voor de corona openbaar vervoer mijden en voortaan met de auto reizen. De toch al knetterdrukke wegen rond Den Haag zullen volgens hem nog taaier worden. Ook Transport Logistiek Nederland (TLN) heeft grote zorgen over coronafiles na de zomer en roept het kabinet op meer te investeren in de infrastructuur. ,,Ik denk dat na de zomervakantie, als de corona zich normaliseert, we enorme files krijgen.” Nederland moet blijven thuiswerken, zegt Tertoolen. ,,De sleutel ligt voor een groot deel bij werkgevers.

 

PostNL vervangt benzinescooters door elektrische scooters

15/07/2020

PostNL is gestart met de vervanging van alle 1.000 benzinescooters door zo’n 600 professionele elektrische driewielscooters. Deze duurzame 3W e-scooters dragen direct bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van PostNL. Uiteindelijk bespaart PostNL hiermee jaarlijks 657 ton CO2, net zoveel als de directe CO2 uitstoot van 82 huishoudens per jaar. En de postbezorgers die erop rijden, kunnen meer post meenemen en bezorgen. PostNL verwacht half 2021 alle benzinescooters vervangen te hebben voor de elektrische driewielscooters. Lees verder op de website van PostNL.

 

Thuiswerken levert Nederland miljarden op

14/07/2020

Als Nederlanders na de coronacrisis minimaal één dag vaker vanuit huis werken, bespaart dat de samenleving jaarlijks 3,9 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor PwC. Het levert ook een flinke winst voor het milieu op. Als iedereen die een dag extra vanuit huis kan werken dat doet, scheelt dat 606 kiloton CO2-uitstoot in Nederland. PwC gaat er daarbij vanuit dat de helft van de ongeveer negen miljoen werkende Nederlanders vanuit huis kan werken. Als die mensen dat één dag per week extra doen ten opzichte van de situatie van voor de coronacrisis, kan dat werkgevers tot 1,681 miljard euro besparen. Lees verder op de website van nu.nl.

 

Hoe duurzaam reis jij? Test het via Ways2go

13/07/2020

We weten allemaal dat de manier waarop we reizen, naar bijvoorbeeld werk, invloed heeft op de CO2-uitstoot. Op de website van Ways2go staat nu een interactieve infographic waar mensen geïnformeerd worden wat CO2 nu eigenlijk is, welke effecten de uitstoot heeft en er staan een paar testjes om te bepalen hoe duurzaam mensen reizen. Tot slot zijn er ook slimme en duurzame reistips te vinden. Ways2go is een campagne van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming. Hoeveel CO2 stoot jij uit als je naar je werk gaat?  Het is het meest gezond en duurzaam om naar het werk te fietsen of te wandelen. Je beweegt meer en je stoot bijna geen CO2 uit tijdens je reis. 6,5 Procent van de beroepsbevolking doet dit, normaliter, al. Het meest gebruikte en meest vervuilende

 

De overheid investeert 30 miljoen in laadpalen

13/07/2020

De rijksoverheid, provincies en gemeenten trekken 30 miljoen euro uit voor de aanleg van honderdduizenden extra laadpalen. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving van Trouw. Het kabinet neemt 15 miljoen euro voor zijn rekening. De provincies en gemeenten leggen samen hetzelfde bedrag op tafel. Dat is niet genoeg om de aanleg van laadpalen te bekostigen, maar dat is ook niet de bedoeling. Lees verder op de website van de NOS.

 

MRDH investeert 402 miljoen euro in tramnet

10/07/2020

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag reserveert 402 miljoen euro voor onder andere de aanschaf van 60 nieuwe Haagse trams. Dat heeft de bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de MRDH vandaag besloten. De instroom van nieuwe trams wordt in samenwerking met HTM en de gemeente Den Haag gerealiseerd. In totaal is er een bedrag van 462 miljoen euro mee gemoeid. De HTM draagt 15 miljoen euro bij en de gemeente Den Haag besluit in het najaar over een bijdrage van 45 miljoen euro. Lees verder op de website van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.