Nieuwsoverzicht

1,5 meter en mobiliteit

25/05/2020

Anderhalvemeter afstand in het ov en op de werkplek? Hoe doen we dat? Mondkapjes in het ov zijn verplicht vanaf 1 juni. Als werkgever kun je flexibele werktijden hanteren, hybride vergaderen, meer laten thuiswerken en op het werk tijden hanteren van 11 tot 3 uur. Ook zorgen dat er fysieke afscheidingen zijn. Als het mogelijk is een trap voor naar boven en een voor naar beneden, andere looproutes. Maar ook pas het beleid aan. Lees meer.

 

Tweewieler of deelauto in plaats van ov

22/05/2020

Nederland komt langzaamaan weer op stoom. Maar hoe gaan we volgende maand naar werk en school? Individueel vervoer wint van het ov. Deelautogebruik groeit. Verkopen van e-bikes en goedkope tweedehands auto’s gaan door het dak. "Vooral de verkoop tussen particulieren onderling zit in de lift", zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag. "Bij de vakhandel is de verkoop nu 10 procent minder dan vorig jaar, maar vorig jaar was een absoluut recordjaar voor occasionverkoop. We verwachten dat de min volgende maand is verdwenen en als de maatregelen blijven dan is er na de zomer een plus in de verkoop." Lees verder op ad.nl.

 

Deelauto wint aan populariteit in coronatijden

18/05/2020

Het aantal ritten dat wordt afgelegd met een deelauto van MyWheels is fors gestegen sinds het kabinet de coronamaatregelen heeft afgekondigd. MyWheels merkt een stijging op van 60 procent sinds halverwege maart. Het valt bovendien op dat vooral meer nieuwe klanten kiezen voor een deelauto, namelijk 41 procent. Onderzoek van het autodeelplatform wijst uit dat deze vervoersmodaliteit vooral aan populariteit wint door de verminderde capaciteit in het openbaar vervoer. 30 procent van alle ondervraagde mensen noemde dit als belangrijkste motivatie. Bijna eenderde van alle mensen noemde als belangrijkste drijfveer dat hij zich nu niet comfortabel voelt in andere vervoersmodaliteiten dan de auto. Lees verder op verkeersnet.nl.

 

Coronacrisis verandert mobiliteit blijvend

15/05/2020

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor onze mobiliteit en leefomgeving. Dat concludeert RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck naar aanleiding van een reizigersonderzoek door Maurice de Hond. Volgens Van Eijck bevestigt het onderzoek enerzijds dat mensen momenteel massaal thuiswerken en dat een deel dit in de toekomst ook blijft doen. In potentie levert dit een besparing op van ruim 0,4 megaton CO2 per jaar en 10 procent minder autoverkeer. Anderzijds wijst het onderzoek uit een dat er een groeiende behoefte is aan meer individueel vervoer, zoals de auto en fiets. Volgens Van Eijck moeten we leren van de crisis en vol blijven inzetten op de ontwikkeling van een meer flexibel en duurzaam mobiliteitsbeleid. Lees verder.

 

Groen licht voor 'connected' vrachtverkeer van en naar Royal FloraHolland Naaldwijk

14/05/2020

Op de belangrijkste logistieke routes in het Westland kunnen vervoerders uit Zuid-Holland prioriteit aanvragen bij slimme verkeerslichten. Zij krijgen vaker groen licht en kunnen flink besparen op tijd en brandstof. De provincie Zuid-Holland werkt hiervoor samen met softwarebedrijven, andere overheden en de transportsector onder de noemer Connected Transport Corridor Zuid-Holland. Tientallen vervoerders zijn inmiddels aangesloten bij connected rijden. Lees verder op de website van Royal FloraHolland.

 

Verantwoord naar school

11/05/2020

De basisscholen en het Speciaal onderwijs zijn weer begonnen. Om te zorgen dat dat verantwoord gebeurt, is het advies om de kinderen het liefst lopend en anders fietsend naar school te brengen. De Rijksoverheid heeft hiertoe een toolkit ontwikkeld met allerlei materialen.  Ook is er een protocol Stedelijke mobiliteit. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

 

N11 weekendafsluiting 8-11 mei

08/05/2020

Vrijdag 8 mei 21.00 uur tot maandag 11 mei 05.00 uur wordt gewerkt aan de N11, in de richting van Leiden naar Bodegraven. Ook wordt gewerkt aan de N11 tussen de N459 en de aansluiting met de A12. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van asfalt, het aanbrengen van voegovergangen en het repareren van viaducten. Afsluitingen De N11 is het hele weekend afgesloten op de volgende plaats(en): tussen afrit en toerit Zoeterwoude-Rijndijk (6a) van de A4 en de N207, in de richting van Leiden naar Bodegraven tussen de N459 en de aansluiting met de A12, richting Woerden - Utrecht   Omleidingen Vanuit Leiden Verkeer vanaf de A4 richting Alphen aan den Rijn - Bodegraven - Utrecht wordt via het Prins Clausplein naar de A12 omgeleid.   Vanuit Hoofddorp

 

Gezocht Projectleider mobiliteitsmanagement / mobiliteitstransitie

08/05/2020

Bereikbaar Haaglanden en Rijnland zoekt op korte termijn Projectleider mobiliteitsmanagement / mobiliteitstransitie voor gemiddeld 18 uur per week voor een periode van 10 weken. De werkzaamheden betreffen het uitwerken en schrijven van een meerjarig Plan van Aanpak gericht op de omgeving van de A4 corridor. Kijk hier voor de gehele vacature tekst.

 

Coronaprotocol in de bouw

01/05/2020

Rijd zoveel mogelijk apart, samen rijden naar een project of klant mag alleen als er geen andere opties zijn. Dat is een van de adviezen die staat in het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de sectoren Bouw en Techniek. Lees verder.

 

Werkzaamheden Kruithuisbrug Delft

29/04/2020

De Kruithuisbrug in Delft krijgt een nieuwe toplaag. Tijdens de werkzaamheden is de brug in één rijrichting afgesloten voor verkeer. In de weekenden van 8 tot en met 11 mei en 15 tot en met 18 mei wordt gewerkt aan de Kruithuisbrug in Delft. Tijdens deze werkzaamheden wordt de toplaag van de brug vervangen. Hierbij zal de weg in één rijrichting afgesloten zijn voor verkeer. Lees verder op de website van de provincie Zuid-Holland.

 

Corona bestrijden in de logistiek

23/04/2020

Vaker schoonmaken van de cabines van de voertuigen en toiletten, afstand houden en het aanstellen van een aanspreekpunt, dat zijn een paar van de 10 maatregelen in het protocol om corona te bestrijden in de sector logistiek. Lees meer.

 

Terugblik webinar Thuiswerken

23/04/2020

Thuiswerken is wennen, net als beeldbellen. De eerste contacten moet je face-to-face doen. Een van de overall conclusies luidde: “Duurzaamheid, bereikbaarheid en veiligheid zijn de grootste baten van deze tijd.” Lees meer over dit door Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming georganiseerde webinar Thuiswerken nu en straks. Met 38 deelnemers een goed bezochte digitale bijeenkomst.