Nieuwsoverzicht

Venstertijden bevoorrading supers verruimd

27/03/2020

Supermarkten krijgen meer mogelijkheden om hun winkels te bevoorraden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten vragen aan hun leden om hun medewerking te verlenen aan het verruimen van de venstertijden. Zo moet de bevoorrading van de voedselvoorziening op peil blijven. De VNG geeft maakt snel duidelijk hoe gemeenten dit kunnen regelen. Vrachtwagens mogen tijdelijk dag en nacht nieuwe voorraden leveren bij supermarkten, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Normaal gesproken mag dit in een groot deel van de gemeenten alleen tijdens de zogenoemde venstertijden, bijvoorbeeld van 7.00 uur tot 11.00 uur. Door het opschorten van de regels hebben supermarkten meer mogelijkheden om hun schappen goed gevuld te houden. Lees verder op verkeersnet.nl.

 

Doorbraak van boodschappen doen via internet

26/03/2020

De uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen leiden tot een versnelde en definitieve doorbraak van boodschappen doen via internet. Dat zegt Wijnand Jongen, directeur van brancheorganisatie Thuiswinkel.org, in gesprek met NU.nl. "De doorbraak was al ingezet, maar deze crisis versnelt dat", aldus Jongen. "Heel veel mensen bestellen nu voor het eerst hun boodschappen via internet en ervaren het gemak. Zij blijven dat in de toekomst dan ook doen." Wel zit alles qua capaciteit momenteel tegen het plafond. "Je kunt er nog wat vrachtwagentjes bij doen, maar niet veel op heel korte termijn." Lees verder op nu.nl.

 

Gratis e-bikes voor zorgpersoneel

24/03/2020

E-bike to go stelt tijdens de coronacrisis gratis e-bikes ter beschikking aan medisch- en zorgpersoneel, om medewerkers in staat te stellen prettig naar hun werk te gaan. E-bike to go stelt een gedeelte van haar fietsen gratis beschikbaar aan medisch personeel. Openbaar vervoer wordt al gemeden en rijdt ook enkel nog in afgeslankte vorm. Voor middellange afstanden zijn de auto en de fiets dan de meest voor de hand liggende alternatieven. De fiets biedt daarbij ook gezondheidsvoordelen. Lees verder op verkeerinbeeld.nl.

 

Digitaal samenwerken

19/03/2020

Voor sommige medewerkers is op afstand werken al heel gewoon, voor anderen is het nog vrij nieuw. Op onze campagne website Ways2go hebben we op een rijtje gezet welke tools er zijn om handig digitaal samen te werken en even met elkaar te overleggen. Lees meer.

 

Speciale basisdienstregeling NS vanaf 21 maart

18/03/2020

Vanaf zaterdag 21 maart rijden de treinen van NS een speciale dienstregeling. Er rijden minder treinen per uur, de nachttreinen rijden niet en ook het internationale trienverkeer is aangepast. De Intercity direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden niet. Ga goed voorbereid op reis en raadpleeg kort voor vertrek altijd de NS Reisplanner of de NS-app voor een actueel reisadvies.

 

Het regent toch altijd als je op de fiets moet?

16/03/2020

De meteorologische lente begon 1 maart. De lente is wellicht iets waar we met zijn allen in Nederland naar uitkijken na maanden van wind, regen, en korte dagen. Op het werk bij de lift of bij de koffieautomaat ging het praatje de laatste tijd dan ook vaak over het (onaantrekkelijke) weer. Meestal was de sombere conclusie dat het in Nederland ‘altijd’ regent. Maar is dat wel zo, vraagt KiM-onderzoeker Olaf Jonkeren zich af in dit blog. Lees verder op verkeersnet.nl.

 

Snelheid naar 100 km per uur

13/03/2020

Op de snelwegen in de spits gaat de snelheid terug van 120/130 naar 100 km per uur. Let op: vertrouw niet zomaar op de snelheidsinformatie van de auto of de navigatieapparatuur. De meeste providers hebben een update doorgevoerd maar niet iedereen installeert die. Ook 'slimme auto's' die met een camera zelf de borden lezen en de maximumsnelheid weergeven kunnen wellicht (nog) niet overweg met de nieuwe borden waaronder een tijdvak staat vermeld. Volgens Rijkswaterstaat zijn de verkeersborden leidend en niet de informatie in de auto. Leuk om te melden is dat de HR Groep uit Rijswijk, partner van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland de nieuwe borden (meer dan 1000) heeft gemaakt.

 

Vervoerders ZH enthousiast over connected transport

12/03/2020

Sinds december rijden deelnemende vervoerders met connected transport technologie. Deze maakt communicatie met intelligente verkeerslichten mogelijk. De verkeerslichten detecteren de vrachtwagens en geven hen langer groen licht. De deelnemers zijn enthousiast. Lees meer.

 

Klimaat en onderhoud vragen ander gebruik nationaal logistiek systeem

11/03/2020

Ondernemers en managers van handels-, productie en logistieke bedrijven doen er goed aan steeds bewuster na te denken over de aanvoer en bezorging van hun goederen. De noodzakelijke reductie van CO2/NOX in het goederenvervoer en de afname van beschikbare wegcapaciteit vragen om een ander gebruik van het hele logistieke systeem. Lees meer.

 

Sloopregeling dieselauto’s, brommers en snorfietsen

09/03/2020

In Den Haag kunt u een vergoeding krijgen voor het laten slopen van uw dieselauto, brommer of snorfiets op benzine. Deze regeling draagt bij aan schonere Haagse lucht. Op 1 december 2020 komt er een milieuzone en dan mogen 2-takt brom- en snorfietsen van voor 1 januari 2011 niet meer rijden in de stad. Voor een gesloopte dieselauto krijgt u van de gemeente een tegoed van € 1.000. Voor een gesloopte brommer of snorfiets krijgt u een tegoed van € 400. U kunt het tegoed besteden aan bijvoorbeeld een (elektrische) fiets of (elektrische) bakfiets, een elektrische brommer of elektrische snorfiets, het openbaar vervoer en het huren van deelauto’s. Het totale budget is € 300.000. De regeling loopt van 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020, of tot het budget op

 

Verkoop elektrische fietsen blijft groeien

06/03/2020

Een recordaantal van 420.000 nieuwe e-bikes werd vorig jaar verkocht in Nederland. Dat is 2,6 procent meer dan in 2018. Inmiddels wordt bijna 70 procent van de totale marktomzet uit de verkopen van elektrische fietsen behaald. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK. De totale omzet uit de verkopen van nieuwe fietsen is in 2019 voor het zevende jaar op rij gestegen naar een nieuw record van 1,252 miljard euro. Na de flinke groei van bijna 6 procent in 2018 ten opzichte van 2017, stabiliseerde de fietsverkoop in 2019. Lees verder op verkeersnet.nl.

 

Treinreizen goedkoper voor jongeren

02/03/2020

De NS maakt het reizen per trein voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar een stuk goedkoper. Vanaf de zomer komt het spoorbedrijf met twee speciale treinkaartjes, waarmee reizen 50 tot 60 procent goedkoper worden. Zo komt er een dagkaart van 7,50 euro waarmee jongeren onbeperkt kunnen reizen buiten de spitsuren. Deze kaart kan via de NS-app worden gekocht, ook als de treinreizigers geen ov-kaart heeft. Lees verder op nu.nl.