Nieuwsoverzicht

Voelbare stationsplattegrond voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

14/09/2017

Sinds deze week zijn er voelbare stationsplattegronden beschikbaar van de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. Deze speciale kaarten zijn uitgevoerd in braille met verschillende hoogten en contrasterende kleuren. Ze helpen reizigers met een visuele beperking zich beter te oriënteren op de stations. Voor blinden en slechtzienden kan een treinreis van en naar het station een flinke uitdaging zijn. Waar zijn de liften? Waar kan ik een kaartje kopen? Vanaf welk perron rijdt mijn trein en hoe kom ik daar? Allemaal vragen waarbij we blinden en slechtzienden zo goed mogelijk willen begeleiden. Lees verder op de website van ProRail.

 

College Rijswijk steekt Duim Omhoog voor fietsers

05/09/2017

Rijswijk: Fietsers die vanmorgen op de Huis te Hoornkade fietsen kregen een aangename verrassing: als blijk van waardering voor hun inspanningen kregen zij niet alleen een Duim Omhoog maar tevens een passende attentie in de vorm van een fietsbel. Het voltallige College van Burgemeester en wethouders was onder aanvoering van Verkeerwethouder en fietsambassadeur René van Hemert al vroeg op pad om de fietsers te belonen. Van Hemert: "We staan hier op een prachtige plek, De Oversteek, een brug over het Rijn-Schiekanaal uit 2014 waar fietsers vanuit Den Haag, Delft en Rijswijk bij elkaar komen. Duim Omhoog is een geweldig leuke actie om de fietsers te belonen en aan te moedigen te blijven fietsen. Fietsen is gezond, goed voor de leefomgeving en voorkomt files en vertragingen.

 

400e deelnemer 'Op de fiets werkt 3x beter'!

02/09/2017

Met de actie 'Op de fiets werkt 3 x beter' fiets je voor het goede doel. Elke kilometer telt! Dit jaar fietsen we voor een nieuwe fietsriksja voor het project FietsenAlleJaren.nl. Hiermee worden mensen die minder mobiel zijn en zelf niet meer kunnen fietsen, opgehaald in een fietsriksja. Zo genieten ze weer van buiten zijn! Rob Ruijs is de 400e deelnemer aan deze actie. Daarvoor kreeg hij uit handen van fietspromotor Roel Lenoir een Waka Waka powerbank. Rob werkt bij Middin op Buitengoed Dorrepaal. Hij begeleidt daar volwassenen met een verstandelijke beperking in hun werk op het terrein, in de villa of in de kas als bijvoorbeeld tuinman, dierenverzorger, caissière of productie- of horecamedewerker. Rob fietst elke dag, weer of geen weer, van Zoetermeer naar zijn werk

 

Stoeien met kolos van 2 miljoen kilo

07/08/2017

De aanleg van de Rotterdamsebaan tussen knooppunt Ypenburg en de Centrumring van Den Haag bereikte afgelopen weekend weer een spannend hoogtepunt met de aanleg van een ondergrondse 'damwand'. Projectleiders en opzichters leunen ontspannen tegen de leuning waarachter een diep gat gaapt. Niks wijst erop dat iemand hier, op een dit weekend afgesloten verbindingsweg tussen de A13 en de A4 bij het Prins Clausplein, ook maar een heel klein beetje zenuwachtig is. Lees verder op de website AD.nl.

 

Primeur in Delft: meedenkend stoplicht

20/07/2017

Dat de automobilist in Delft straks altijd groen licht krijgt, is geen garantie. Maar de stad heeft wel als eerste in Nederland drie drukke kruispunten, die worden geregeld door ‘meedenkende’ stoplichten. Dankzij software van Siemens. Siemens heeft bij de kruispunten Van Miereveltlaan-Maria Duystlaan, Vrijenbanselaan-Brasserskade en Vrijenbanselaan-Insulindeweg de verkeerslichten omgebouwd tot ‘intelligente verkeersregelinstallaties’ (iVRI’s). Weggebruikers kunnen straks via een app of navigatiesysteem zien wanneer en waar de lichten op groen gaan. Als ze de stoplichten naderen, dan geeft de app of navigatie op basis van de actuele verkeers­informatie nauwkeurig aan over hoeveel ­seconden het licht op groen gaat. Lees verder op AD.nl.

 

Verbinding A4-A13 drie weekenden afgesloten

20/07/2017

Voor de toekomstige Rotterdamsebaan wordt deze zomer gewerkt aan de verbinding tussen de A4 en de A13. De verbindingsboog wordt daarom in juli en augustus 3 weekenden afgesloten voor verkeer. Het werk wordt in 3 weekenden uitgevoerd: Vrijdag 28 juli 22.00 uur tot maandag 31 juli 5.00 uur Vrijdag 4 augustus 22.00 uur tot maandag 7 augustus 5.00 uur Vrijdag 11 augustus 21.00 uur tot en met zondag 13 augustus 11.00 uur Meer informatie over de werkzaamheden, omleidingen en verkeersmaatregelen leest u op denhaag.nl.

 

Gemeente Westland gaat voor slim en duurzaam reizen

11/07/2017

Het college B&W fietste vandaag op een e-bike van het oude gemeentekantoor in Naaldwijk naar het nieuwe kantoor aan de Laan van de Glazen Stad. Dit deden zij om meer aandacht te vragen voor een fitte en vitale organisatie en om Westlandse bedrijven op te roepen meer gebruik te maken van slim en duurzaam woon-werkverkeer. Wethouder Bram Meijer, ambassadeur Bereikbaar Haaglanden, had na het fietsen de smaak te pakken: "Fietsen geeft je energie en is goed voor je lichaam en het milieu. Na de zomer ga ik me er hard voor maken de andere collegeleden te motiveren vaker de fiets te pakken op dagen dat we geen of weinig afspraken buiten de deur hebben." Op de route werd het college aangemoedigd en kregen ze een Duim Omhoog via de Ga 3.0 actie. Dit is een actie waarbij fietsers

 

Hoe de fiets onmisbaar wordt in de 21e eeuw

04/07/2017

De fiets speelt, ook in 2040, een onmisbare rol in thema’s op het gebied van ruimte, mobiliteit, klimaat, gezondheid, geluk en sociale cohesie. Dat blijkt uit het boek “Fietsen naar 2040”. Op 16 juni reikte Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, tijdens Velo-city in Nijmegen het eerste exemplaar uit aan Floor Vermeulen, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Zuid-Holland. Lees verder op verkeerinbeeld.nl.

 

Duim omhoog voor de fietser

03/07/2017

Na Alphen aan den Rijn, Leidschendam en Pijnacker-Nootdorp werden nu de fietsers in Leiden, Wassenaar en Voorschoten beloond met een duim omhoog. Duimen omhoog werden gegeven op de Velostrada, ter hoogte van het Valkenburgse Meer. En de fietsers? Die vinden het geweldig dat zij op deze sympathieke manier worden toegejuicht. Niet zelden kregen we een duim omhoog terug maar er waren ook veel lachende gezichten en opmerkingen "leuke actie!". Ook waren er fietsers die afstapten omdat zij meer over de actie wilden weten. De Duim Omhoog voor de fietser is een Ga3.0 actie van Bereikbaar Haaglanden. Meestal worden automobilisten beloond als zij overstappen van de auto in de spits naar ander vervoer. Dit keer worden de fietsers in het zonnetje gezet .

 

Genomineerden MobiliteitsAward Haaglanden 2017 bekend

29/06/2017

Tijdens een werkgeversontbijt zijn de genomineerde organisaties voor de MobiliteitsAward Haaglanden bekend gemaakt. Deze tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan die organisatie die zich op het gebied van slimme mobiliteit, logistiek of innovativiteit onderscheiden van anderen. De jury, onder voorzitterschap van Bert Mooren (VNO-NCW West), was onder de indruk van de hoeveelheid maatregelen die de organisaties hebben ondernomen. Reden om met mobiliteitsbeleid aan de slag te gaan zijn onder andere: het willen reduceren van CO2, MVO, fittere werknemers en kostenbesparingen. De maatregelen lopen uiteen van het stimuleren van het fietsen, het gebruik van OV en zakelijk autodelen, het gebruik van videconferencing, het handhaven van een strikt parkeerbeleid tot aan het buiten de spits de

 

Metropoolregio Rotterdam Den Haag pleit voor meer geld voor mobiliteit

20/06/2017

Investeren in bereikbaarheid nodig voor versterking economie en leefbaarheid. De 23 samenwerkende gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag doen een oproep aan het nieuwe kabinet om het jaarlijkse mobiliteitsbudget (BDU) voor de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag te verhogen met 250 miljoen euro en weer te laten meegroeien met de reizigersgroei. Door de rijksbezuinigingen uit het verleden en de oplopende kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het tram- en metronetwerk, blijft er nauwelijks geld over voor investeringen in nieuwe OV-verbindingen, fietspaden en wegen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Lees verder op de website van

 

Fietsen levert Europa ruim 500 miljard euro op

16/06/2017

Fietsen levert Europa een economisch voordeel dat kan oplopen tot 513,3 miljard euro. De grootste opbrengst zit in gezondere mensen, maar economische voordelen voor de middenstand is een goede tweede. Dat stelde Manfred Neun van de European Cyclists’ Federation op het wereldfietscongres Velo-city in Nijmegen na onderzoek over de maatschappelijke kosten en baten van fietsen. Onderzoeken naar economische effecten van fietsen zijn al eerder gedaan, maar volgens Neun was nooit echt transparant welke factoren in welke mate werden meegenomen. Dat is met dit onderzoek wel het geval. Lees verder op de website van Stedebouw & Architectuur.