DB+: Pakket aan fietsmaatregelen en incentives

DB+ uit Wateringen profileert zich met haar vitaliteitsbeleid en vertaalt dit ook naar slimme en duurzame vervoerskeuzes met de nadruk op elektrisch vervoer en fiets. Relatief veel medewerkers wonen binnen een straal van 7,5 kilometer. De gemiddelde reisafstand woon-werk is bij DB+ 11 kilometer. Dat is erg laag. DB+ heeft daarom ingezet op (elektrisch) fietsen in plaats van de auto voor woon-werk verkeer.

DB+ heeft gebruik gemaakt van het pakket fietsinstrumenten dat Bereikbaar Haaglanden en Rijnland biedt. Met een check van het beleid, een fietsenmaker op de zaak en een e-bike pool is een vliegende start gemaakt met fietsstimulering. Er is een adviseur ingeschakeld voor persoonlijke begeleiding van de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan de beste fietsroutes, maar ook aan technisch advies over een goede stuur- en zadelhoogte. De adviseur biedt daarnaast 24-uurs pechhulp voor de fietsers. Geïnspireerd door de e-bike pool heeft DB+ een eigen pool gemaakt van 4 "hippe" e-bikes compleet met toebehoren. De e-bikes staan ter beschikking aan de medewerkers om te gebruiken voor woon-werk en zakelijk verkeer.

Naast de gewone e-bikes is een e-bike transporter (vrachtfiets) aangeschaft en worden er gemiddeld 3 leveringen per week op de transporter naar de klant gebracht. Voor deze mogelijkheid werden alle leveringen met de bedrijfsbus naar de klant gebracht.

Ook is de fietsenstalling beveiligd en uitgerust met oplaadmogelijkheden voor e-bikes. Er is een financiële regeling voor de aanschaf van fietsen. En er zijn leuke incentives om de medewerkers op de fiets te houden. Zo wordt er gewerkt met een stempelkaart voor fietsritten en zijn er gepersonaliseerde bidons beschikbaar.