Eric Bom: Goed voorbeeld geven

Waalpartners is een middelgroot civieltechnisch ingenieursbureau dat zich bezighoudt met infrastructuur, gebiedsontwikkeling, beheer en onderhoud, project- en procesmanagement en tendermanagement. Hun motto is Building the Future, veel waarde wordt gehecht aan het slim omgaan met de schaarse ruimte die we hebben. Eric Bom is er algemeen directeur. Daarnaast vervult hij de rol van ambassadeur in het Westland voor Bereikbaar Haaglanden.

Smoezen genoeg
Bom: "Bij mobiliteit draait het eigenlijk vooral om gedrag. Hoe krijg je mensen op een positieve manier uit de auto om ook eens wat anders te proberen? De smoezen vliegen je bij dit onderwerp altijd om de oren. 'Het openbaar vervoer is niet goed genoeg' en 'met de fiets is niet mogelijk want ik moet naar afspraken en dan kom ik bezweet aan'.

Het klopt dat het openbaar vervoer in het Westland niet optimaal is: er rijdt nu eenmaal niet om de 5 minuten een metro. Maar het is er wel en bijvoorbeeld vanuit Den Hoorn, waar ik woon, is het met het ov goed te doen naar ons kantoor in Naaldwijk.

Als ik in de middag naar een zakelijke afspraak in Rotterdam moet, zet ik de auto thuis neer, neem de fiets en rijd naar station Delft om daar de trein te nemen naar Rotterdam. Ik beweeg, sta niet in de file, kan telefonisch nog wat zaken regelen en ontmoet leuke mensen!

Gelukkig zijn ook steeds meer jongeren die mening toegedaan en komen ze met het openbaar vervoer naar de zaak. Dat ze dan vanaf de halte nog even moeten lopen, nemen ze op de koop toe. En gelijk hebben ze! Wat is er mis met een beetje beweging?

Ik kom standaard 1 keer per week met de fiets naar het werk en dat bevalt mij prima. Lekker even bewegen. Fris & fit de dag op kantoor beginnen en met een leeg hoofd weer thuis! We vergeten vaak dat we veel te veel stilzitten. Vitaliteit is goed voor een mens en fietsen kan daarbij helpen. En als je je voorneemt om elk week minstens één keer te fietsen dan is dat heel goed haalbaar. Je moet het gewoon doen!

Ook voor de kleine ritten in Naaldwijk zelf nemen we zo veel mogelijk de fiets. Daar hebben we een speciale Waalpartner fiets voor aangeschaft. Daarnaast doen we als bedrijf zoveel mogelijk mee met de acties van Ga3.0. Zo ervaren we nu hoe het is om met een vouwfiets te rijden en om gebruik te maken van een elektrische scooter.

Door je mobiliteit anders in te richten word je vitaler en het is beter voor de bereikbaarheid. Zeker voor het Westland en de Westlanders is de bereikbaarheid van het economische verkeer van levensbelang.

Om deze bereikbaarheid te waarborgen zijn meerdere maatregelen nodig. Natuurlijk werkt Waalpartners graag mee aan de infrastructuur waarvoor de overheid aan de lat staat. Alleen daar redden we het niet mee: ook werkgevers zullen met hun medewerkers verantwoording moeten nemen. Wanneer we allemaal stilstaan, heeft niemand daar iets aan. Het omgaan met bereikbaarheid en mobiliteit is voor ieder bedrijf anders. Het is maatwerk. Andere bedrijven die meer willen weten over mobiliteit kunnen altijd bij mij aankloppen. Ik heb een luisterend oor en weet binnen mijn netwerk de weg te vinden naar iemand die verder kan helpen."