Green Flow Boskoop: Samenwerken aan efficiënte logistiek

Het ‘just-in-time’ leveren van planten en bomen en snel inspelen op orders is de kracht van Greenport Boskoop. Een efficiënte logistiek is hierbij zeer belangrijk. Vooral kleine orders vragen relatief veel tijd en transportkosten. Diverse partijen hebben daarom samen met Green Flow Boskoop een aantal initiatieven genomen die de logistiek kunnen optimaliseren. Dit bespaart tijd en geld en zorgt voor minder vervoersbewegingen over de hefbrug.

Hub Green Flow Boskoop Oost
Voor kleine bestellingen hoeven kwekers uit Boskoop Oost de hefbrug niet meer over. Deze bestellingen kunnen worden afgeleverd op de nieuwe Hub Oost (overlaadpunt) op Halve Raak 99. Diverse handelsbedrijven hebben het initiatief opgepakt en laten bestellingen centraal afleveren op de hub. De hub is overdekt en geopend van 7.30 uur tot 17.30 uur. Het voordeel voor de kweker is dat hij tijd bespaart omdat hij de brug niet over hoeft en meerdere handelsbedrijven in één keer kan beleveren. Handelsbedrijven kunnen in één keer meerdere kleine partijen ophalen bij de hub. Doe ook mee en informeer bij uw handelsbedrijf naar de mogelijkheden. Handelsbedrijven kunnen contact opnemen met Fred Stolwijk als zij ook gebruik willen maken van de hub.

Collectief transport – busroute voor kleine partijen
Veel kwekers laten hun deense karren vervoeren via collectief transport. Dit is veelal efficiënter en goedkoper. Vanuit Green Flow Boskoop is er ook aandacht gevraagd voor collectief transport van kleinere partijen. Verschillende vervoerders spelen hier op in. Hazerswoude Boskoop Transport (HBT) is als eerste vervoerder een busroute gestart voor het transport van kleinere orders. Drie keer per dag wordt een ronde door Boskoop gedaan. De bus rijdt zijn ronde om 8.30, 11.30 en 13.30 uur en rekent € 2,50 per doos en € 3,50 per kist. Houtman Logistiek heeft een nieuwe kleinere vrachtwagen (Mercedes Sprinter) in gebruik genomen naast de twee bestaande grote vrachtwagens. Met de kleinere auto wil Houtman Logistiek inspelen op de trend naar snellere afhandeling van kleinere orders en kan het bedrijf sneller en flexibeler werken. Bel uw transporteur voor meer informatie en de mogelijkheden van transport voor grote of kleine partijen.

Transport regelen via Green Flow Mobile-app
Onder de naam ‘GreenFlowMobile’ is in Greenport Boskoop een pilot gestart om transportinformatie tussen handelaar, kweker en transporteur efficiënter te kunnen delen. Reflectlab heeft hiervoor een web-portaal ontwikkeld en een bijbehorende mobiele applicatie om orders en tansportopdrachten aan te maken en te beheren. Naast veel tijd besparen krijg je met de app ook inzicht in alle (transport)handelingen die je dagelijks verricht van het ontvangen van een order tot aan de uiteindelijke levering bij de klant. De vervoerders Hazerswoude-Boskoop Transport, Houtman Logistiek en Van den Hoogen gaan deelnemen aan de pilot. Deelname aan de pilot is geheel gratis. Kijk dan voor meer informatie en opgave op www.greenflowportal.nl.

Centralisatie bespaart ritten
Steeds meer bedrijven verzamelen hun handel bij Logistiek Centrum Boskoop. De zusterbedrijven Logistiek Centrum Boskoop en Houtman Logistiek hebben becijferd dat dit in 2016 zeker 1200 hefbrugmijdingen heeft opgeleverd. Jeffrey Houtman verwacht dat het aantal hefbrugmijdingen dit jaar groeit naar 1900 vrachtwagens op jaarbasis nu ook bedrijven als Bakker Hillegom, Heideveld en Planta Groencentrum in navolging van grote partijen als Arie Bouman Tuinplanten en Huverba hun handel bij Logistiek Centrum Boskoop laten verzamelen. Deze bedrijven geven aan dat het niet meer rendabel is om als tuincentrum of inkopende organisatie met eigen auto’s alle handel zelf bij de kweker te gaan laden. Voor kwekers is het voordeel dat ze op één punt meerdere partijen kunnen lossen.

Ook een goed idee?
Heeft u ook goede ideeën en wilt u samen met collega’s het transport efficiënter maken? Neem dan contact op met
projectleider Michel Oldenburg van SmartID Services (06 24906738)
of met
Wilco Dorresteijn van Delphy (06 203982257).