HerenDoeza: bestel lokaal en klimaatneutraal

HerenDoeza is de gecombineerde ondernemersvereniging van de Herenstraat en de Doezastraat in Leiden. De twee winkelstraten kenmerken zich door een verscheidenheid van 49 voornamelijk speciaalzaken die een nauwe band hebben met hun klanten. "Klanten waaraan we graag extra service verlenen," zegt Christiaan van Minnen die samen met Nelly Brands het voorzittersduo van HerenDoeza vormt. Die service uit zich onder andere in de bezorgfiets. Maar liefst zes dagen per week worden producten uit het winkelgebied duurzaam per fiets door twee medewerkers bezorgd bij de klanten, op een tijdstip dat het hen uitkomt. Boodschappen, lingerie, verf, studieboeken, bloemen: alles wordt bezorgd. Er zijn dagen dat er meer dan 100 pakketten verreden worden in Leiden en zelfs in Leiderdorp. De fiets die hier in januari voor werd aangeschaft is begin april dan ook al uitgebreid met een e-bike.

 

Je moet het gewoon doen
Van Minnen: "De klanten zijn razend enthousiast en wij ook. We hebben dit in no-time opgezet. Bij andere clubs en in andere steden zie je soms dat ze eerst een organisatie gaan optuigen en een webshop bouwen maar wij hebben een hands-on mentaliteit. We zijn juist aan het eind begonnen: de duurzame bezorging van de goederen aan de klant. Alle winkeliers hebben al trouwe klanten en een website, dus je moet gewoon gaan doen. Ons initiatief past goed bij het beleid van de gemeente Leiden die tot doel heeft om in 2025 in delen van de stad alleen zero-emissie vervoer toe te staan. Lokale winkeliers passen heel goed in dat plaatje. Want als zero-emissie alleen betekent bestellen op internet en snel per auto bezorgen, dan schiet je je doel voorbij. Dat geldt ook voor een hub aan de rand van de stad: we zijn er allemaal bij gebaat dat de goederen tijdig, netjes, compleet en onbeschadigd worden geleverd. Elke keer dat er extra wordt overgeslagen, is dat een risico. Ook dat pakken we te zijner tijd graag zelf aan. En intussen luidt ons motto voor klanten: Bestel Lokaal en Klimaatneutraal. Onze klanten vertellen we dat het anders en bewuster kan. Om de steden leefbaar te houden, heb je voorzieningen van een winkelstraat nodig. Daarom zijn we blij met onze bezorgfiets, die is snel en duurzaam. Het is een servicemodel, geen verdienmodel - maar het verzenden van goederen zoals zware boeken per post is ook niet goedkoop."

Partnerschap
"We zijn partner geworden van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland omdat die met ons meedenken en ons inspireren bij de mogelijkheden die er zijn. Kennisdeling is belangrijk. Zo zijn we nu aan het bekijken of we kunnen gaan samenwerken met Fietskoeriers.nl, een landelijke organisatie die vreemd genoeg niet in Leiden zit. Wellicht is daar een mooie samenwerking mee aan te gaan," zegt Van Minnen gedreven.