Leiden duurzame uitgaansstad

De gemeente Leiden wil in 2025 de duurzaamste uitgaansstad van Nederland zijn. Een van de zaken die daar bij helpt, is het gescheiden inzamelen van onder andere het horeca afval. Roland Koster is Project manager scheiden en schoon afvoeren afval van horeca in de Leidse binnenstad bij de Stichting Duurzame Horeca en faciliteert het Leidse project.

Koster: "Het afval in de Leidse binnenstad wordt net als in elke Nederlandse binnenstad opgehaald met een zogenaamde kraakperswagen. Ondernemers verzamelen afval in rolcontainers. Per afvalstroom een container. Ondernemers dragen zelf de kosten voor het ophalen van afval waardoor zij het afval zoveel mogelijk opsparen. Elke rit kost tenslotte geld. Rolcontainers nemen plaats in beslag op terras, straat of in de zaak en ruiken ook niet altijd even fris in de zomer."

Drie keer meer afval dan andere bedrijven
Horeca gelegenheden hebben veel afval. Wel drie keer zoveel als andere bedrijven. Koster: "Daar waar je als klant niet alleen je nieuwe schoenen meeneemt uit de winkel maar ook de doos en het vloeipapier dat erin zit, blijven alle omverpakkingen in de horeca achter. En die verpakkingen zijn er nog al wat. Veel voedsel zit verpakt in blikken, potten, plastic en dozen. Niet alleen omdat het zo wordt aangeleverd maar ook om het bijvoorbeeld in de koeling goed te beschermen. Daarnaast kennen ze in elk restaurant veel resten als koffiedrab, sinaasappelschillen, groente resten en de etensresten van borden. Daarbij is de omloopsnelheid heel groot. Elke dag gaat alles op en wordt er dus weer nieuw aangevoerd met alle verpakkingen en schillen tot gevolg. Het duurzaam ophalen van afval in de horeca loont dus echt de moeite."

Inzamelhelden
Voor ondernemers in Leiden die kiezen om het afval duurzaam op te laten halen, is er nu een alternatief. Sinds juni, toen de horeca weer openging, wordt het afval met de elektrische bakfietsen van Inzamelhelden opgehaald. Een project waarbij vooraf gescheiden inzameling van groente, fruit en etensresten (GFE), glas, papier/karton, plastic en restafval plaatsvindt.
Dat ophaalsysteem per bakfiets kent veel voordelen. Het afval wordt duurzaam opgehaald. Het bespaart ritten met de vrachtwagen door de nauwe straten van het centrum en het reduceert CO2. Daarnaast zijn er nog een aantal logistieke plussen. De Inzamelhelden fietsen elke dag, 7 dagen per week tussen 9:00 - 23:00 uur langs en dat betekent dat je veel minder en veel kleinere afvalbakken nodig hebt. Bij hen kan je ook 30, 60 of 90 liter per keer meegeven. Ook nemen zij alle soorten afval tegelijk mee.

Resultaten
Inmiddels doet al 10% van de horeca in het oude centrum mee, dat zijn de bedrijven die tussen de singels zijn gevestigd. De resultaten liegen er niet om. Koster: "In totaal is er eind september al 6,7 ton CO2 bespaard. Deze besparing is vooral toe te schrijven aan het scheiden van GFE door ondernemers. GFE wordt vergist en gecomposteerd en levert biogas, compost, warmte en CO2 op. Biogas wordt onder andere toegevoegd aan het aardgasnet. Compost wordt onder andere in de landbouw gebruikt en voorkomt het afgraven van veengronden. Warmte en CO2 worden in de kassen gebruikt. Daarnaast zal ook het gebruik van de bakfietsen in plaats van de diesel kraakperswagens veel CO2 reduceren maar daarvan zijn de cijfers nog niet bekend. Wel weten we dat daarmee al 25 volle wagens in de binnenstad zijn voorkomen. Hierdoor wordt het stiller en veiliger in de binnenstad en wordt de lucht schoner. Leuk is dat de medewerkers van de horeca het afval scheiden direct oppakken. Het is iets dat ze thuis ook doen waardoor het een logische zaak is."

Ook voor scholen en detailhandel
Doordat de gescheiden afvalinzameling in de horeca zo snel een succes is geworden zijn we nu ook aan het kijken hoe we dit kunnen uitbreiden naar andere ondernemingen. "Eigenlijk iedereen die niet particulier is in het centrum kan meedoen om het afval schoon en stil te laten ophalen en afvoeren. Denk aan scholen en detailhandel. Wanneer ook zij meedoen wordt Leiden weer een stap mooier en duurzamer."