18/02/2021

Marian Klein is Fietser van het jaar 2020

“Ik fiets omdat ik het leuk vind. Niet omdat ik een prestatie neer moet zetten of omdat ik train voor de Alpe d'Huez. Elke dag fiets ik van Bleskensgraaf naar Gouda en weer terug, een afstand van 54 kilometer bij elkaar. En met veel plezier.” Marian Klein, opleidingsmanager bij het Hoornbeeck College in Gouda, is verkozen tot fietsheld van 2020. Marian werd door maar liefst 35 personen genomineerd voor deze actie van publiekscampagne Ways2go. Het doel van de campagne is mensen te verleiden de auto vaker te laten staan en te kiezen voor een ander, duurzaam en gezond vervoermiddel, zoals de fiets. Ways2go is een initiatief van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming.

Maar liefst 35 personen hadden Marian Klein genomineerd zonder dat ze daar iets van wist. De verrassing, toen ze het hoorde, was dan ook groot. De reden dat veel mensen juist haar hebben gekozen heeft vooral te maken met de afstand die ze elke dag op de fiets aflegt. Van haar huis in Bleskensgraaf naar haar werk in Gouda is het heen en weer maar liefst 54 kilometer.
“Onder normale weersomstandigheden en als de pont niet teveel wachttijd heeft doe ik er minder dan een uur over. Ik fiets op een speed pedelec en houd er goed de vaart in, gemiddeld zo’n 36 kilometer per uur. Ik kies de wegen waarop ik lekker kan doorrijden en regel het qua tijden zo dat het dan niet zo druk is op het fietspad.”

Vermijden van files
Marian heeft niet altijd naar haar werk gefietst. “Een paar jaar geleden ging ik nog met de auto naar het werk. Maar ik baalde steeds meer van de files en vertragingen. Toen kwam ik in aanraking met een speed pedelec en was ik verkocht. Eigenlijk ben ik nu een beetje verslaafd geraakt aan het fietsen. Ook vergaderingen extern probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen. Dan plan ik van tevoren mijn reistijd goed in en ga lekker met de fiets op pad. Het leuke aan het fietsen is dat je hoofd na een ritje als je thuiskomt lekker leeg is terwijl je onderweg al wel een hele werkplanning voor de andere dag hebt kunnen maken. En mijn conditie is met sprongen vooruit gegaan.”

Derde fietsheld in Zuid-Holland
Sinds 2018 organiseren Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming in Zuid-Holland de verkiezing Fietser van het jaar. In 2019 won Remco Idema, fysiotherapeut, die zijn patiënten bezoekt met de bakfiets. Daarin zitten alle materialen die hij nodig heeft voor een behandeling: de behandeltafel, een pc, handdoeken, olie en trainingsmateriaal. In 2019 werd Iwan van Vliet gekozen als de fietsheld van het jaar. Zijn fiets is een natuurlijk verlengstuk van zijn benen en fietsen is een onderdeel van zijn “psycho- en lichamelijke hygiëne” zoals hij het zelf zegt. En dit jaar is de trotse winnaar dus Marian Klein. Naast de eer heeft zij inmiddels ook een award ontvangen en een taart om te delen met alle collega’s die haar hebben genomineerd.