Nieuwsoverzicht

Aan de slag voor logistieke hotspot A12

22/02/2018

VNO-NCW West, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Lansingerland, Waddinxveen en Zoetermeer hebben een overeenkomst gesloten om een betere vestiging mogelijk te maken van bedrijven langs de logistieke hotspot A12. Onder meer zijn afspraken gemaakt over welk type bedrijven waar moet komen, gezamenlijke marketing en acquisitie, en komt er onderzoek naar verduurzaming van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen langs de A12. Lees verder.

 

Het hoe en waarom van de flitser

19/02/2018

Een derde van alle flitspalen in Nederland staat in Zuid-Holland. Waarom staan er zoveel in deze provincie? Het antwoord is simpel: er is in Zuid-Holland gewoon veel verkeer op de weg. Er wonen en werken veel mensen in de Randstad. Volgens de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) - de organisatie die de palen plaatst - is er door deze 'grotere verkeersintensiteit' ook een grotere verkeersonveiligheid. Hoe wordt bepaald waar flitspalen komen te staan? Een flitspaal komt er niet zomaar. De wegbeheerder - gemeente, provincie of Rijkswaterstaat - maakt eerst samen met de politie een analyse van de verkeersveiligheid van een bepaalde plek. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoeveel ongelukken er zijn geweest en wat de oorzaak was. Ook wordt er gekeken of er andere

 

Drie Haagse pilots met elektrische deelauto's bij woningbouwprojecten

09/02/2018

Wethouder Joris Wijsmuller ondertekent namens de gemeente Den Haag de City Deal ‘elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling'. Met dit driejarig programma gaan overheid, de deelnemende steden en ontwikkelaars ervaring opdoen met het delen van elektrische auto's in combinatie met door woningen opgewekte zonne-energie. Naast Den Haag, doen ook Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn mee. Lees verder.

 

Vanaf 2025 flink meer treinen tussen Den Haag en Rotterdam

05/02/2018

Op het spoortraject Den Haag – Rotterdam moeten vanaf 2025 flink meer treinen gaan rijden: acht intercity’s en zes sprinters per uur per richting. Dat betekent dat er elke vijf minuten eentje vertrekt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt hier ruim 300 miljoen euro voor uit. De uitbreiding is volgens het ministerie nodig om de groeiende groep reizigers ook in de toekomst te kunnen bedienen. Lees verder.

 

Van Leiden Centraal naar Leiden Bio Science Park? Pak de deelfiets

02/02/2018

Wie de komende tijd naar Leiden Bio Science Park reist, kan bij station Leiden Centraal een deelfiets pakken. Vandaag werd het startsein van de pilot deelfietsen op Leiden Bio Science Park gegeven. De 125 gloednieuwe rode fietsen van Hello-Bike bieden een ideale oplossing voor dagelijkse fietsritten van, naar en op Leiden Bio Science Park. Veel werknemers en studenten gebruiken voor het laatste deel van hun reis naar Leiden Bio Science Park graag de fiets. De deelfiets is een aantrekkelijk alternatief voor een eigen fiets naar het bedrijf, de universiteit of hogeschool. Het aantal geparkeerde fietsen bij het station kan daarmee worden verminderd. Ook verleidt de deelfiets automobilisten om te reizen met het openbaar vervoer en voor zakelijke ritten in de omgeving de fiets te pakken. Zo

 

Hoe krijg je verstokte automobilist in een deelauto?

01/02/2018

Over deze vraag is onderzoek gedaan door de Rotterdam School of Management. Het onderzoek suggereert dat voor deze mensen autodelen niet moet worden gebracht als vervanging, maar als alternatief vervoermiddel wanneer hun eigen geliefde wagen niet beschikbaar is. Het onderzoek van Joshua Paundra van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) laat zien dat voor autoliefhebbers meer nodig is om ze over te halen te gaan voor een deelauto dan lagere kosten en duurzaamheidsvoordelen. Sommige mensen hechten zozeer aan het bezit van een auto dat het zelfs onderdeel wordt van hun identiteit. De onderzoekers vermoedden dat dit zogenaamde ‘psychologisch eigenaarschap’ ervoor zorgt dat zulke mensen minder openstaan voor het idee van autodelen. Lees verder.

 

Rijkswaterstaat gaat ideeën A4-verfman gebruiken

01/02/2018

Leimuidenaar Sjoerd van der Hoorn, die zei met 3.000 liter verf de files de A4 te kunnen oplossen, is een stuk dichter bij zijn doel. Rijkswaterstaat past veel van zijn ideeën toe. Van der Hoorn was het stilstaan op de A4 tussen zijn woonplaats Leimuiden en Rijswijk, waar hij werkt, meer dan beu. Hij bedacht tijdens het fileleed een oplossing. Lees verder. Lees ook: Crowdfundingsactie tegen filedruk A4.

 

Ik heb mijn auto verkocht

29/01/2018

Inmiddels doen zo'n 500 mensen mee aan de ov-probeerpas van Ga3.0, de campagne van Bereikbaar Haaglanden. Een mooi succes! Daarom is de actie ook verlengd. Tot vrijdag 2 maart hebben werkgevers de mogelijkheid zich aan te melden! Bij deze actie stimuleren werkgevers hun medewerkers om met het openbaar vervoer naar het werk te reizen. Daartoe ontvangen de medewerkers vanuit de campagne een maand lang een ov-chipkaart met voldoende saldo en een reisadvies. Bij vragen is er een helpdesk beschikbaar. Een actie met zeer tevreden klanten, zo blijkt wel. Hieronder drie reacties van gebruikers: "Het OV is mij zo goed bevallen dat ik heb besloten om voortaan mijn woon-werkverkeer met bus/trein te doen. Ik heb zelfs inmiddels mijn auto verkocht, aangezien deze grotendeel

 

Werkzaamheden Prinses Beatrixlaan - Van Foreestweg

15/01/2018

Vanaf maandag 22 januari wordt de kruising Prinses Beatrixlaan - Van Foreestweg heringericht. Afhankelijk van de weersomstandigheden nemen de werkzaamheden ongeveer acht weken in beslag. Het verkeer op het kruispunt neemt toe. Om files te voorkomen wordt de middenberm van de Prinses Beatrixlaan versmald. Daardoor kan het verkeer sneller de kruising oversteken en verkeer uit andere rijrichtingen krijgen sneller groen licht. Ook worden extra rijstroken voor auto's gemaakt om meer verkeer door te laten bij groen licht, en worden verkeerslichten en lichtmasten vervangen. Lees meer over de gevolgen voor het verkeer.

 

Hoe kom je het snelst op je bestemming in Den Haag?

10/01/2018

Iedereen kent het wel. Je wilt op tijd op je werk of opleiding zijn en je hebt te maken met drukte, files en opstoppingen. In het kader van de 'week van het verkeer' deden Omroep West-verslaggever Mariët Overdiep, -nieuwslezer Arthur Boddéus en HTM-directeur Jaap Bierman dinsdagochtend een heuse 'verkeerchallenge'. HTM-directeur Jaap Bierman hoopte met de challenge te laten zien dat het ov 'de beste, veiligste en meest ontspannen manier van reizen' is. Overdiep nam de auto, met garagehouder Ben Devilee achter het stuur. 'Lekker comfortabel, met het kacheltje aan. Ik weet aardig de weg in de buurt.' Omroep West-presentator Arthur Boddéus koos voor de fiets. 'Lekker gezond.' Lees verder op omroepwest.nl.

 

Fietsviaduct over A4 in 2020 klaar

06/01/2018

De gemeente Den Haag gaat een fietsviaduct aanleggen over de A4. De fietsbrug vormt de laatste schakel in het zogenoemde Trekvliettracé, een fietsroute tussen Ypenburg en de binnenstad. Begin 2020 moet het viaduct klaar zijn. Het fietsviaduct komt te liggen tussen de opening in de geluidswal langs de A4 aan de kant van Ypenburg in de wijk Bosweide en, aan de andere kant van de rijksweg, het golfterrein Leeuwenbergh. Lees verder.

 

Automaten voor fietslampjes in Den Haag

05/01/2018

Den Haag krijgt vier automaten voor fietslampjes. Ze worden geplaatst in de inpandige Biesieklettes aan de Nobelstraat, de Kranestraat, bij het stadhuis en aan de Grote Markt. Lees verder.