Nieuwsoverzicht

Pak je meeneemvervoer

04/07/2018

De trein brengt je in de Randstad supersnel van de ene naar de andere stad. Maar de 'last mile' brengt nog weleens vertraging met zich mee. Dat geldt eigenlijk net zo voor je reis met de auto. Van stad tot stad gaat het goed. Maar de stad in duurt erg lang. En dan hebben we het nog niet over het parkeergeld. Dus pak je meeneemvervoer! Zo vanuit de trein op de elektrische vouwfiets. Of vanuit de kofferbak op je elektrische scooter of step. Al een groot aantal medewerkers probeerden verschillende soorten vervoer uit. Medewerkers van de gemeente Den Haag maakten er een leuke film van. Lees meer over de actie en ervaringen.

 

Prijzen uitgereikt op Science Park Zuid

02/07/2018

Het Science Park Zuid in Delft wil graag goed bereikbaar zijn en blijven. Dit vraagt om slimme en duurzame mobiliteit. Daarom krijgen medewerkers de mogelijkheid om allerlei soorten vervoer uit te proberen: deelfietsen, een carpoolapp, gebundelde, actuele en lokale verkeersinformatie en de mogelijkheid om elektrische fietsen uit te proberen in het woon-werkverkeer. Kortom: voor elk wat wils! Medewerkers die zich inschrijven en hun ervaringen delen komen in aanmerking voor een leuke prijs. Otto de Keizer van Deltares en Vijay Anand Palanisamy van Applikon kregen van Mobiliteitsmakelaar Astrid Homan een fitbit, een slimme digitale stappenteller overhandigd. Palanisamy heeft alle opties getest: de deelfietse van Mobike, de carpool app en de Stigo Bike. Over deze laatste zegt hij: "

 

Werk aan het Leidse spoor

30/06/2018

ProRail werkt vanaf begin juli aan het spoor in Leiden. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken voor de inwoners langs het spoor. En hinder geven voor treinreizigers, omdat er soms geen treinen rijden. Vink de interesse ‘Onderhoud van de stad’ aan en blijf op de hoogte. Lees meer.

 

Omleidingen tram 2, 3, 4 en 6

27/06/2018

Tussen 14 juli en 1 augustus vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats in de tramtunnel. Tram 2, 3, 4 en 6 rijden in die periode een omleiding. Tram 2, 3 (R-Net tram) en tram 6 en 16 (rood-beige trams) rijden door de Gravenstraat en dan via het Buitenhof. Tram 4 (RandstadRail) rijdt een rondje om de Grote Kerk. Vanaf maandag 2 juli is alle reisinformatie hierover te vinden op www.htm.nl. In samenwerking met de gemeente Den Haag worden alle omwonenden langs de omleidingsroute in de omgeving van Kerkplein over de werkzaamheden uitgebreid geïnformeerd.

 

Convenant Stedelijke Distributie: hoe verder?

27/06/2018

Hoe kunnen we als bedrijfsleven opvolging geven aan het Convenant Stedelijke Distributie dat onlangs in Den Haag is afgesloten. Vanuit de gemeente Den Haag is subsidie beschikbaar voor schoon vervoer. Bedrijven die voorop lopen met schoon vervoer kunnen privileges tegemoet zien. Voor bedrijven die slim en efficiënt willen gaan werken en buiten de spitsen willen gaan rijden is subsidie mogelijk bij Bereikbaar Haaglanden. Ruim veertig organisaties gingen met elkaar het gesprek aan tijdens een verdiepingssessie schone en slimme logistiek. Lees meer.

 

Van de lucht naar het spoor

26/06/2018

De internationale (hogesnelheids)trein kan in 2030 tussen de 12.000 en 25.000 vluchten van en naar Schiphol vervangen. Ten opzichte van het huidige ‘plafond’ van 500.000 vluchten op Schiphol komt dit neer op een reductie van 2,5 tot 5,0 procent. Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het onderzoek ‘Substitutiemogelijkheden van luchtvaart naar spoor’ dat voor het ministerie van IenW is uitgevoerd. Het onderzoek focust op de verbetermogelijkheden op het spoor en gaat niet over mogelijke maatregelen binnen de luchtvaart. Lees verder op de website van het KiM.

 

200.000 mensen uit de file op de fiets

14/06/2018

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat 200.000 mensen uit de file op de fiets gaan. De Randstad groeit tot 2040 fors. “Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie of vrienden kunnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Het zorgt voor minder files en geeft ruimte aan mensen die geen keuze hebben. Daarom wil ik het fietsen stimuleren met als doel dat er 200.000 extra forensen uit de auto gaan en dat we samen 3 miljard meer fietskilometers gaan maken.” Aldus Van Veldhoven. Lees verder op rijksoverheid.nl.

 

Gezocht: Werkgevers met goed fietsbeleid

14/06/2018

Wie wint in september de eerste FietsAward Haaglanden? Bent u de organisatie die het fietsen stimuleert? Heeft u mooie reiskostenvergoeding? Een nuttige fietsregeling? Een handige fietsenstalling? Een reiskostenregeling die ervoor zorgt dat automobilisten voortaan de fiets pakken? Of misschien heeft u het hele mobiliteitsbeleid zo vormgegeven dat medewerkers vrij zijn in hun keuze, maar uit zichzelf voor de fiets kiezen als dat mogelijk is. Wij horen het graag. Ook innovaties op het gebied van fiets zijn 'award-waardig'. Heeft u successen geboekt met een fietsapp, een e-bikedeelsysteem of met leasefietsen? Vertel erover! Laat het ons weten. U kunt dan meedingen naar de FietsAward 2018. Alle bedrijven die zijn aangesloten bij Bereikbaar Haaglanden en Rijnland komen in aanmerking

 

1 op 3 Nederlanders krijgt geen reiskostenvergoeding

14/06/2018

Een derde van de werkende Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk. 1 op 3 Nederlanders krijgt geen reiskostenvergoeding, ov-kaart of leaseauto van de baas. Van de medewerkers die 20 kilometer of meer van huis naar werk reizen moet 22% in eigen buidel tasten, omdat zij geen enkele vorm van vergoeding ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek van mobiliteitsprovider Athlon onder ruim 1.000 Nederlanders uitgevoerd door Multiscope. Lees verder op de website van Athlon.

 

Verklaring voor toename verkeerscongestie 2014-2016

12/06/2018

Tussen 2014 (na eerste trimester) en 2016 steeg de congestie op het hoofdwegennet snel met 22 procent. Een deel van het reistijdverlies was eenvoudig toe te schrijven aan de groei van het zakelijk verkeer en lagere brandstofprijzen. 9 procent bleef onverklaarbaar. Lees de belangrijkste conclusies en het onderzoek.

 

Inspraak over verbreding van de A4

11/06/2018

Mensen uit de regio kunnen een zienswijze indienen over de voorgenomen verbreding van de A4. Vooral in Den Hoorn vrezen ze een toename van de geluidsoverlast. Twee jaar na het doortrekken van de A4 door Midden-Delfland prijkt de rijksweg vrijwel dagelijks in de landelijke file top-10. Om die reden wil Rijkswaterstaat de weg tussen Den Hoorn en Schiedam verbreden. Dit tracé in zuidelijke richting wordt volgens het plan uitgebreid van twee naar drie rijstroken. Lees verder op ad.nl.

 

Kilometers fietsen voor een riksja

06/06/2018

Vorig jaar hebben honderden mensen in Haaglanden en Rijnland ruim 200.000 kilometers bij elkaar gefietst naar het werk voor het goede doel. Vandaag werd dit goede doel, een fietsriksja, feestelijk overhandigd aan bewoners en cliënten van WZH Transvaal. Als officieel overhandigingsmoment fietste Roel Lenoir, fietspromotor van Bereikbaar Haaglanden, de rikjsa door de tuin van WZH Transvaal. Een van de bewoners en locatiemanager Gharty Filemon zaten comfortabel in de riksja. Filemon: "Wij zijn heel blij met dit handige elektrische vervoermiddel waarmee vrijwilligers op stap gaan met bewoners en cliënten. Bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben of plekken waar ze niet zomaar meer zouden komen. Onderweg kunnen de passagiers samen kletsen en