Nieuwsoverzicht

Dinsdag 13 november filevrijedag

13/11/2018

Op initiatief van een groep van belangenorganisaties, bedrijven en particulieren is di. 13 november 2018 uitgeroepen tot Filevrijedag. Deze groep pleit voor een maatschappij waarbij iedereen – waarbij het werk het toelaat- één dag in de week de auto laat staan. Ondertussen heeft het initiatief meer dan 100.000 mensen bereikt en hoopt de organisatie op een succesvolle eerste editie van de Filevrijedag. Fileprobleem wordt groter Het eerste kwartaal van 2018 nam de filezwaarte toe met 25%, en er begint zich langzamerhand een groot fileprobleem te ontwikkelen. Elke ochtend en avond stapt ruim 60% van de werkende Nederlanders in de auto, om vervolgens hun dagen te vullen met telefoontjes, mailtjes en ander werk dat achter een laptop gedaan kan worden. Per werkdag

 

PostNL zet elektrische bakfiets in voor post en pakketten in Den Haag

12/11/2018

Na succesvolle introducties in andere steden, worden nu ook in de binnenstad van Den Haag bestelbussen stapsgewijs vervangen door elektrische bakfietsen om zakelijke post en pakketten zoveel mogelijk duurzaam te bezorgen. Doel: een schone, duurzame en leefbare binnenstad en verbeteren van de bereikbaarheid. Monique Nijhuis, Manager Innovatie & Ontwikkeling van PostNL: "Op dit moment maken we in Den Haag door de inzet van elektrische bakfietsen al 650 uitstootvrije bezorgkilometers per dag, goed voor een vermindering van 41.000 kg CO2-uitstoot per jaar." In 2025 wil PostNL álle post en pakketten in 25 grote Nederlandse binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen. Wethouder Liesbeth van Tongeren, verantwoordelijk voor Duurzaamheid en Energietransitie (DET) in Den Haag

 

Gemeente Delft verlengt Pilot deelfietsen Mobike

12/11/2018

Sinds maart 2018 voert deelfietsenaanbieder Mobike een pilot uit in Delft. Het college werkt mee aan deze pilot om de potentie van deelfietsen in Delft te onderzoeken. In Delft mogen deelfietsen zonder vergunning worden aangeboden in de openbare ruimte. Voor de deelfietsen van Mobike gelden uiteraard wel dezelfde regels als voor ‘reguliere’ fietsen. Lees verder op delft.nl.

 

Convenantpartner MN is nu fietsambassadeur

09/11/2018

Meer werknemers uit de auto en op de fiets. dat is waar MN, convenantpartner van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, zich samen andere werkgevers en met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) actief voor gaat inzetten. Zij noemen zich nu dan ook fietsambassadeur. Van Veldhoven wil nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen. Lees meer op de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Eerste CO2-negatieve weg van Nederland geopend

07/11/2018

Op de N211 tussen Poeldijk en Den Haag is de eerste CO2-negatieve weg van Nederland in gebruik genomen. Dat betekent dat er meer CO2 wordt gecompenseerd dan er vrijkomt bij aanleg en gebruik. Op een stuk van 2,5 kilometer zijn 21 innovaties aangebracht waarmee de uitstoot van CO2 wordt teruggebracht. De N211 is de drukste provinciale weg van het land, met zo'n 70.000 voertuigen per dag. Lees verde op NOS.nl.

 

Catharinabrug Leiden wint internationale prijs

07/11/2018

De Leidse Catharinabrug heeft de Europese betonprijs in de wacht gesleept. De fietsers en voetgangersbrug van ultra hoge sterkte beton is veruit de slankste in zijn soort in Nederland. DP6 architectuurstudio, constructeur Pieters Bouwtechniek, betonleverancier Hi-Con en aannemer Gebr. Schouls namen de prijs donderdag in ontvangst in Helsinki. Lees verder op de website van de Architect.nl.

 

Elektrische auto’s moeten geluid gaan maken

06/11/2018

Nieuwe hybride en elektrische voertuigtypen moeten uiterlijk vanaf 1 juli 2019 geluid maken voor de bescherming van blinde en slechtziende voetgangers. Het geluidssysteem, genaamd AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System), moet automatisch een geluid produceren vanaf het starten tot 20 kilometer per uur, en bij het achteruitrijden. Vanaf 1 juli 2021 is dit verplicht voor àlle nieuwe hybride en elektrische voertuigen. Lees verder op Verkeersnet.nl.

 

Kerncijfers Mobiliteit 2018, Weg- en spoorverkeer blijft groeien

30/10/2018

Het autoverkeer groeit nog steeds en het reizen per trein neemt toe. Het reistijdverlies loopt daardoor op. Bekijk de kerncijfers Mobiliteit 2018 van het KiM.

 

Verdiepingssessie Ziekenhuizen en mobiliteit

24/10/2018

Nieuwe concepten als de dagstart met inzet van video-conferencing, de videobutler en het ov-maatje gingen over tafel tijdens de verdiepingssessie die Bereikbaar Haaglanden en Rijnland organiseerde over het onderwerp ziekenhuizen en mobiliteit. Mobiliteit is binnen ziekenhuizen steeds vaker een relevant item. Lees het verslag van deze verdiepingssessie.

 

OV-fiets populair, 6000 fietsen extra

17/10/2018

Tot aan december komen er 6.000 extra OV-fietsen op verschillende stations in Nederland bij. Dat is nodig omdat de populariteit van de deelfietsen stijgt: het aantal ritten en abonnementshouders groeit enorm. Tot aan 1 oktober zijn er al ruim 3 miljoen ritten gemaakt met de OV-fiets. Dat is een stijging van zo’n 33 procent ten opzichte van 2017 dezelfde periode. In heel 2017 werden 3,2 miljoen ritten op de deelfiets afgelegd. In 2016 waren het er 2,4 miljoen en in 2015 1,9 miljoen. Lees meer op verkeersnet.nl.

 

Spanjaardsbrug Leiden afgesloten vanaf november 2018

14/10/2018

De provincie Zuid-Holland voert groot onderhoud uit aan de Zijlbrug, Spanjaardsbrug en Doesmolenbrug. De werkzaamheden aan de Spanjaardsbrug starten vanaf november 2018. Tijdens de werkzaamheden is de brug voor al het verkeer afgesloten. Van 5 november tot en met 16 december 2018 kunnen fietsers en voetgangers via een tijdelijke pontonbrug de weg vervolgen. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Zijlbrug (Willem de Zwijgerlaan). Lees meer hierover op de website van de provincie Zuid-Holland.

 

Minder files en CO2-uitstoot

09/10/2018

Wethouder Monique Lamers: 'We streven naar minder files en CO2-uitstoot. Dat is belangrijk voor onze leefomgeving, voor onze gezondheid en voor een betere doorstroming van het verkeer tijdens de spits. Daarom is de gemeente Voorschoten convenantpartner van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland geworden." Lees meer.