Nooit meer je sleutels kwijt

Blog Astrid Homan

Nee, hier geen pleidooi voor een keyfinder. Die hadden we al. Zo eentje waar je naar fluit en dan fluit het terug. Voor mij lost dat niet altijd het probleem op. Ik ben een keer de huistelefoon kwijt geweest. Super handig zo'n draadloze telefoon waarmee je door het hele huis kunt lopen. Bellen waar en wanneer je wilt. Plaats- en tijd onafhankelijk bellen… doen we inmiddels bijna allemaal met ons mobieltje. Altijd en overal bereikbaar.

Maar die telefoon. Ik had er mee door het huis gewandeld en het toestel, hoe kom je er op, in een mandje in de badkamer neergelegd. Vraag me niet waarom…

Toen ik weer wilde bellen, vond ik hem niet meer. Handig zo'n knopje om het toestel te pagen. Ik hoorde ook wel een belletje, maar voordat ik het mandje in de badkamer had bedacht was ik wel even verder. Conclusie: ik ben verstrooid. En een keyfinder helpt niet bij verstrooidheid. Maar een sleutelloze wereld? Dat zou wel fijn zijn!

Beetje drastisch? Niet haalbaar? Nou, we maken stappen. Was er al het hek dat je kunt bellen en dat zich dan op afstand opent… superhandig voor bouwplaatsen en vergelijkbare locaties waar grote voertuigen met vertrouwde chauffeurs naar binnen moeten worden gelaten.

Sinds kort hebben we ook het sleutelloze fietsslot. Mooie uitvinding. Wie is zijn fietssleutel nog nooit kwijt geweest of verloren? Wat een ellende. Ik heb een fiets met Mobilock te leen van Du Nord fietsen. Als een van de eersten mag ik ervaren hoe het werkt als je geen fietssleutel nodig hebt om je fiets op slot te zetten. Gewoon met een appje op je telefoon: slot open, slot dicht. Als we het over bereikbaarheid hebben, dan is dit er wel een. Hoe mooi zou het zijn als we meer fietsen kunnen delen. En dan zonder gehannes met uitgiftepunten en sleutelkastjes of keycards. Gewoon met je mobiel. En die hebben we altijd bij ons.

De deelfiets 3.0. Na het witte fietsenplan met de fietsen die gewoon niet op slot stonden, via de systemen van poolfietsen, OV fiets en de toeristenfiets die we kennen uit de landen om ons heen, gaan wij gewoon naar het nieuwe fietsen. Het slot is nog in de testfase, maar het beeld is heel positief en er zijn al meer aanbieders die aan eenzelfde technologie werken.

Weg met de zwerffiets. Weg met de ellende van de verloren fietssleutel. Delen is het nieuwe bezitten. We gaan die meer dan 17 miljoen fietsen in Nederland slim gebruiken en delen met elkaar gewoon via de app… Wie doet mee?

Astrid Homan, Mobiliteitsmakelaar Haaglanden