Piet Melzer: Goed voorbeeld geven

“De gemeente neemt het voortouw, maar we verwachten ook veel van onze partners in het bedrijfsleven.” Piet Melzer is wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. “Mijn doel is de bereikbaarheid in de regio te verbeteren, en dat op de meest duurzame manier, natuurlijk.”

Melzer is ambassadeur van Bereikbaar Haaglanden en wil meer aandacht genereren de bereikbaarheid in de regio. Dit interview ziet de wethouder dan ook als handig middel daartoe. Een actief en duurzaam mobiliteitsbeleid van bedrijven krijgt hoge prioriteit van Melzer. “Wij zouden graag zien dat bedrijven in onze regio zich meer gaan richten op schoner vervoer. De gemeente wil dit samen met het bedrijfsleven realiseren. Ik doe hierbij dan ook een oproep om in contact te komen met bedrijven die hier net zo over denken als wij. Op Haaglanden niveau is er voldoende animo. Wat we nu nodig hebben is een aantal grote bedrijven die het proces lokaal in gang kunnen zetten; zij zijn onze ambassadeurs. Daar zijn we naarstig naar op zoek, bedrijven kunnen zich bij mij melden,” aldus Melzer. “Samen kunnen we onze duurzame mobiliteitsdoelen bereiken.”

Slimme mobiliteitsoplossingen
De gemeente zelf biedt haar medewerkers ook slimme mobiliteitsoplossingen. Zo is er een fietsenplan voor woon-werk verkeer, en kun je voor afspraken in de buurt gebruik maken van de dienstfiets. Sinds enige tijd wordt geëxperimenteerd met de inzet van e-bikes. “En die worden goed geboekt,” vertelt Melzer. “Collega’s zijn enthousiast over dit project. Mijn reisafstand is helaas te groot voor het gebruik van een e-bike, anders had ik hier ook zeker gebruik van gemaakt.” Melzer benadrukt dat het cruciaal is dat meerdere mogelijkheden worden aan geboden. Naast het inzetten van e-bikes stimuleert de gemeente haar werknemers om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer voor afspraken in de regio. Voor de E-metrolijn tussen Rotterdam en Den Haag worden gratis kaartjes beschikbaar gesteld. Deze kun je zo bij de receptie afhalen. We vinden het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven”, zegt Melzer. ‘’We kijken ook nog naar andere manieren om het gebruik van de E-lijn aantrekkelijker te maken voor onze werknemers.”

Hoogwaardig openbaar vervoer
Op korte termijn wil Melzer een meer frequente inzet van de E-metrolijn realiseren. “Daar doe ik onze inwoners een plezier mee die dagelijks richting Rotterdam of Den Haag reizen. Daarnaast wil de gemeente de Oost-West verbindingen verbeteren, richting Zoetermeer en Delft, waarmee we de bereikbaarheid van onze gemeente vergroten. Er moet nog veel gebeuren, maar we zijn op de goede weg om de mobiliteit in de regio te verbeteren,” stelt Melzer. “Ons uitgebreide netwerk van fietspaden is hier een goed voorbeeld van. Op de fiets zijn alle mooie plekjes in onze gemeente op een duurzame manier goed bereikbaar. Ons motto is niet voor niets ’Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp’: Heerlijk rustig gelegen in het groen, en toch ben je zo in de stad. Met duurzaam vervoer,” vult de wethouder op de valreep aan.