Rien Nagtegaal: de openbare ruimte is schaars

Het wordt steeds drukker in de steden, zeker in de Randstad. Ook de gemeente Katwijk groeit de komende jaren in het aantal inwoners. Al deze mensen moeten zonder horten of stoten veilig van A naar B kunnen komen. Maar moet een goede bereikbaarheid altijd ten koste gaan van een gezonde en groene leefomgeving?

De openbare ruimte is schaars. Daar moeten we met elkaar de juiste balans in vinden. Om de omgeving bereikbaar, maar ook duurzaam en gezond te houden maak ik me sterk voor het stimuleren van voet- en fietsverkeer in de gemeente Katwijk. We gaan een fietsroute langs de duinen aanleggen, die aansluit op de snelfietsroute naar Leiden. Zowel recreanten en toeristen, als woon en werkverkeer kunnen hier goed gebruik van gaan maken.

Daarnaast krijgen de voetganger en de fietser een belangrijkere plek op de weg en ligt de focus minder op de automobilist. Ook met de komst van HOV-bussen in Katwijk willen we een boost geven aan het gebruik van het openbaar vervoer. Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers die bijvoorbeeld in de omgeving van Leiden werken kunnen straks dus makkelijker de bus of de fiets pakken om op hun bestemming aan te komen.