Robert van Asten: fietsen is sneller

"Iedere persoon die fietst zit niet in de auto, zegt Robert van Asten, wethouder Mobiliteit van de gemeente Den Haag en ambassadeur van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Hij vervolgt: "Fietsen is belangrijk. Met fietsen breng je de mensen en de stad in beweging. Werkgevers zijn hierbij erg belangrijk want die kunnen medewerkers stimuleren en ervoor zorgen dat zij meer gaan fietsen.
Zelf ben ik ook een fervent fietser. Het is niet alleen gezond, het is ook fijn om te fietsen en zeker in een stad ook veel sneller dan welk ander vervoermiddel."

Hoe geeft de gemeente Den Haag de ruimte aan de fiets? "De uitdaging wordt er niet kleiner op. We gaan groeien naar een dikke 600.000 inwoners (nu zijn dat er 530.000). Een enorme groei. Stel dat iedereen dan met de auto gaat reizen, het is duidelijk dat dat niet kan. Dus moeten we ander gedrag gaan vertonen. Als je denkt aan de stad van de toekomst (met die extra 70.00 bewoners erbij) dan denk je nooit aan files en aan straten vol met auto's. Je moet dus nu aan de slag om een mooie toekomst te creëren. Als gemeente kan je dat niet alleen. Met elkaar wel, met elkaar kunnen we een verlaging van het aantal auto's met 50% mogelijk maken."