21/08/2018

Uitproberen ov smaakt naar meer

Onbekend maakt onbemind en dat geldt ook voor het openbaar vervoer. Daarom startte Bereikbaar Haaglanden en Rijnland vorig jaar een actie waarbij automobilisten twee maanden lang de kans kregen om het openbaar vervoer uit te proberen. De actie is een groot succes! Inmiddels hebben meer dan 1.800 mensen de probeerpas aangevraagd.

Probeer het eens!
Om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren zouden meer mensen gebruik moeten maken van het openbaar vervoer in plaats van de auto. Daarom is de actie 'Probeer het eens' gestart. Hierbij krijgen automobilisten die nu minstens drie keer per week in de spits met de auto reizen de mogelijkheid het openbaar vervoer uit te proberen. De werving vindt plaats via de werkgevers.

Met de ov Probeerpas reizen werknemers 2 maanden kosteloos met het openbaar vervoer van en naar hun werk. Deelnemers ontvangen een naamloze ov-chipkaart, ze krijgen een reisadvies en er is een helpdesk voor eventuele vragen.

Tegen het einde van de probeerperiode worden de mogelijkheden besproken om met het openbaar vervoer te blijven reizen. Ook de werkgevers worden daar in betrokken omdat zij degenen zijn die in hun beleid het reizen met het openbaar vervoer kunnen stimuleren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van abonnementen. Het doel van de actie was dat 1.200 mensen de ov-Probeerpas aanvroegen, inmiddels zijn dat er al meer dan 1.800. Dankzij dit succes wordt de actie voorlopig verlengd.

Projectleider Rob Soeters: "De filosofie is dat mensen vaak bereid zijn tot gedragsverandering als ze het nieuwe gedrag eerst zonder verplichting in de praktijk kunnen ervaren. Je wilt tenslotte weten waar je aan toe bent!" Daarom is via de campagne (www.ga3punt0.nl) onder andere de ov-actie Probeer het eens! gelanceerd. Automobilisten die hiervan gebruik willen maken kunnen dat via hun werkgever regelen en/of contact opnemen via ov@bereikbaarhaaglanden.nl


Als je een lollie met insecten durft te eten, durf je ook vast in het openbaar vervoer. Dus Probeer het eens. De ov Probeeractie werd met ludieke middelen aan de man gebracht.