Van ijskar naar geoptimaliseerde routes

Ooit had Luc Blok een ijskar met eens standplaats in Wassenaar, sinds 1996 is zijn bedrijf Luciano uitgegroeid tot een van de bekendste ambachtelijke ijssalons in West-Nederland met 14 vestigingen. Zijn vakmanschap wordt gewaardeerd want Blok heeft de afgelopen jaren diverse mooie prijzen in de wacht gesleept: hij was zowel IJsvakman van het jaar en kreeg de titel SVH Meesterijsbereider. 

Tot voor kort was het hoofdkantoor van Luciano met de ijsproductie gevestigd in het centrum van Wassenaar. Dat ging lang goed. Blok: “Naarmate onze ijsproductie toenam, nam logischerwijs ook het aantal vrachtwagens van leveranciers toe. Ook wij zelf gingen steeds meer ritten maken om het ijs te vervoeren naar onze ijssalons. We hadden op de straat een loading dock en dat was best irritant voor de andere ondernemers. Vaak stond de vrachtwagen bijvoorbeeld voor hun etalage. Door de venstertijden die in het centrum worden gehanteerd, moest alles in een paar uur worden aan- en afgeleverd, dus kon je niet anders dan ook in de drukke spits rijden.”

 

Iedereen profiteert

Luciano is nu verhuisd naar de rand van Wassenaar. Blok: “Dat is voor iedereen beter. De vrachtwagens kunnen nu de gehele dag aankomen, maar we hebben ze wel gevraagd buiten de spitsen te rijden. Daar hebben de leveranciers geen enkele moeite mee, integendeel. We horen van sommigen dat het hen drie kwartier per rit scheelt. Tja, dan hoef je niet meer overtuigd te worden. Ook onze eigen chauffeur is er blij mee. Het is veel relaxter werken. Hij zet ’s morgens eerst de spullen allemaal klaar en gaat dan buiten de spits op weg. Doordat er op deze locatie geen venstertijden zijn, kunnen we overdag doorrijden. Daarnaast hebben we de routes door het land geoptimaliseerd. Alles bij elkaar sparen we een halve auto per week uit. Anders hadden we een derde vrachtwagen erbij moeten kopen of huren.”

 

Duurzaamheid

Heeft de verhuizing naar de nieuwe locatie nog meer opgeleverd? “We zijn bewust duurzaam gaan bouwen. Onze pasteurisatielijn is heel energiezuinig, dat is goed voor de wereld om ons heen, goed voor de generatie na ons en we merken het nu al elke maand aan de prettige energierekening! Daarnaast werken we in alle salons met biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. De verhuizing heeft ons veel voordelen opgeleverd. We zijn blij met de locatie en de nieuwe productielijn, we produceren duurzamer, er is minder hinder in het centrum, het scheelt veel spitsritten en er is kostenvoordeel.”