Werkgebied Rijnland

Lokaal maatwerk
Bereikbaar Haaglanden sluit aan bij lokale knelpunten en oplossingen. Het gaat om maatregelen en concrete acties die passen bij de karakteristieken van een gebied. We werken nauw samen met lokale wethouders en werkgevers. Zij kennen het gebied en de belangrijke partijen, en weten wat er speelt. Zij zijn onze ambassadeurs.

In het gebied Rijnland zijn als ambassadeur actief:

Jan Versteegh, TeekensKarstens, voorzitter VNO-NCW Rijnland.
Robert Strijk, Wethouder gemeente Leiden.
Tseard Hoekstra, Wethouder gemeente Alphen aan den Rijn.

Zij zetten zich met de Mobiliteitsmakelaar Rijnland, Jan Breugem in voor de bekendheid van het initiatief en fungeren als aanspreekpunt voor ondernemers die met het onderwerp aan de slag willen.

Voorbeelden van initiatieven
De mobiliteitsmanagement aanpak met werkgevers heeft geleid tot een aantal aansprekende projecten:

 • Verbeterd openbaar vervoer tussen Leiden CS en Grote Polder en Heineken.
 • Filecam; camerabeelden van drukke kruispunten (N11/A4) te zien op een app.
 • Diverse Postcodechecks: Het via een (anoniem) postcodebestand van een werkgever het nagaan welke realistische keuzemogelijkheden hun werknemers hebben en die voorzien van een gericht voorstel.
 • Check je fietsbeleid: het samen met werkgevers analyseren van hun huidige beleid en het adviseren over en toepassen van slimme verbetervoorstellen.
 • Probeerpoolacties elektrische fietsen en -scooters.
 • Het adviseren over de mogelijkheden van de inzet van deelfietsen bij verschillende bedrijven.
 • Need for Speed: CEO's en bestuurders reisden ieder een week met een zogenaamde speedbike van huis naar werk.

Werken aan een betere bereikbaarheid
Binnen de regio is een aantal belangrijke ontwikkelingen gaande die bijdragen aan een betere bereikbaarheid in de toekomst. Via het overkoepelende programma Beter Benutten is Bereikbaar Haaglanden aangesloten op twee ontwikkelingen:

 • Hoogwaardig openbaar vervoer: het openbaar vervoer in de regio gaat sterk verbeteren. Stapsgewijs wordt het R-net uitgerold; hoogwaardig openbaar vervoer met een eigen uitstraling en kwaliteitsniveau. In 2014 is R-net verbinding Leiden - Zoetermeer geopend, de komende jaren volgen Alphen- Schiphol, Alphen - Gouda en Leiden - Katwijk. Volgend jaar wordt de Kennislijn in BioSciencePark ingevoerd.
 • Snelfietsroutes: De afgelopen jaren zijn de snelfietsroutes Via Verde en Via 44 tussen Den Haag en Leiden geopend. De komende jaren komen hier in meerdere richtingen snelfietsroutes bij: tussen Leiden en Alphen, Leiden en Katwijk en Leiden en Zoetermeer.

Samenstelling en Geografische weergave regio

 

 1. Alphen aan den Rijn
 2. Hillegom
 3. Kaag en Braassem
 4. Katwijk
 5. Leiden
 6. Leiderdorp
 7. Lisse
 8. Nieuwkoop
 9. Noordwijk
 10. Noordwijkerhout
 11. Oegstgeest
 12. Teylingen
 13. Voorschoten
 14. Zoeterwoude