Werkgeversontbijt: netwerken, inhoud en croissant

Op de fiets werkt 3x beter

Fietsen staat bij steeds meer werkgevers centraal. Het is tenslotte niet alleen gezond, het is ook duurzaam en het stallen van de fiets kost veel minder ruimte dan het parkeren van een auto.
Tijdens de ontbijtbijeenkomst wordt ook de Fietsaward uitgereikt aan die organisatie die zich het meest inzet om het fietsen voor medewerkers te faciliteren en te stimuleren.
Namens Bereikbaar Haaglanden en Rijnland heet Astrid Homan de aanwezigen van harte welkom en bedankt zij de ANWB voor haar gastvrijheid.

Zorgeloos, met plezier en betrouwbaar
Marga de Jager is directeur Merk&Leden van de ANWB. Het motto van de ABNWB is: Onderweg, zorgeloos en met plezier, zowel naar het werk maar ook voor het plezier, dus voor recreatie.
Zorgeloos en met plezier betekent niet dat je altijd moet kunnen doorrijden maar het gaat wel om de betrouwbaarheid. We zijn graag met werkgevers en met gemeenten in gesprek over hoe we de wegen het beste kunnen benutten. Wat is daarvoor nodig en wat kunnen we daar allemaal aan doen. We zijn zelf ook werkgever. Ook voor onze medewerkers kijken naar een andere vorm van mobiliteit. Transitie. Nu kent de locatie nog veel parkeerplekken, maar dat gaat veranderen en dat betekent dat de medewerkers op termijn op een andere manier naar het werk gaan reizen.

Welkom aan nieuwe partners
Wethouder Monique Lamers van de gemeente Voorschoten: "We merken als gemeente dat we problemen hebben met bereikbaarheid en dat het belangrijk is de doorstroming te bevorderen. Dus automobilisten te verleiden uit de spits en op een andere manier te laten reizen. Daar gaan we voortvarend mee aan de slag. We zijn convenantpartner geworden van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland omdat we als gemeente en als werkgever het goede voorbeeld willen geven."
Saskia van den Beuken van Onderlinge 's-Gravenhage: "Ons bedrijf gaat volgend voorjaar verhuizen. We zitten nu in het centrum van den Haag en hebben daar veel parkeerplekken. Op de nieuwe locatie dichtbij het station Laán van NOI wordt dat anders. Daarom zetten we als nieuwe convenantpartner in op alternatieve manieren van reizen, vooral op fietsen. Want dat is ook in het kader van gezondheid een prima vervoermiddel."

Mooi resultaat: 12.760 spitsmijdingen
Astrid Homan: "De nieuwe brochure 'Samen doorgaan om niet stil te staan' is uit. Hierin staan allemaal voorbeelden wat convenantpartners met hun medewerkers doen om de spits te mijden en om duurzamer vervoer te stimuleren. Het is een mooie bron van inspiratie. De afgelopen jaren hebben jullie gezorgd voor 12.760 spitsmijdingen. Dat betekent elke dag bijna 13.000 auto's minder in de spits. Geweldig!"

Ambassadeurs
Ilona Jense is wethouder Verkeer van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en tevens ambassadeur van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Duurzame mobiliteit is de kernwaarde van de toekomst.
Het ambassadeurschap is een cadeautje om nog fanatieker aan de slag met alternatieve vormen van mobiliteit dan het gebruik van de auto."

Robert van Asten, wethouder Mobiliteit van de gemeente Den Haag, is ook ambassadeur van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. "Zijn motto is: Iedere persoon die fietst zit niet in de auto. En dat is belangrijk. Met fietsen breng je de mensen en de stad in beweging. Werkgevers zijn hierbij erg belangrijk want die kunnen medewerkers stimuleren en ervoor zorgen dat zij meer gaan fietsen.
Zelf ben ik ook een fervent fietser. Het is niet alleen gezond, het is ook fijn om te fietsen en zeker in een stad ook veel sneller dan welk ander vervoermiddel."
Hoe geeft de gemeente Den Haag de ruimte aan de fiets? "De uitdaging wordt er niet kleiner op. We gaan groeien naar een dikke 600.000 inwoners (nu zijn dat er 530.000). Een enorme groei. Stel dat iedereen dan met de auto gaat reizen, het is duidelijk dat dat niet kan. Dus moeten we ander gedrag gaan vertonen. Als je denkt aan de stad van de toekomst (met die extra 70.00 bewoners erbij) dan denk je nooit aan files en aan straten vol met auto's. Je moet dus nu aan de slag om een mooie toekomst te creëren. Als gemeente kan je dat niet alleen. Met elkaar wel, met elkaar kunnen we een verlaging van het aantal auto's met 50% mogelijk maken."

Uitreiking Fietsaward
Roel Lenoir: Er zijn een aantal organisaties die al een heel goed fietsbeleid hebben. We hebben hen genomineerd voor de Fietsaward 2018 Dat zijn: "Het Hagaziekenhuis, MN, Royal Lemkes en de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
Uit handen van Robert van Asten ontving Ilona Jense de grote winnaarsbeker van de Fietsaward 2018.

Pitch Humanity Cab
Humanity Cab is een initiatief waarbij Eritrese jongeren die in de bijstand zitten een baan krijgen op de fietstaxi. De twee fietstaxi's zijn aangeschaft door middel van crowdfunding. De fietstaxi's vervoeren niet alleen toeristen, maar verzorgen ook het vervoer voor bezoekers van bedrijven. De bezoeker kan dan met het openbaar vervoer komen en wordt vanaf het station opgehaald met de fietstaxi.
Het Ministerie van Sociale Zaken geeft hun nieuwe medewerkers die niet in Den Haag wonen op deze wijze een rondtoer om zo Den Haag te leren kennen.
Inmiddels zijn al vijf 5 jongeren op deze manier uit de bijstand gekomen.

ANWB en haar fietsende leden
Jeanette van 't Zelfde Public Affairs: "Sinds de oprichting van de ANWB in 1883 tot heden zijn er 4,5 miljoen leden en 2,5 miljoen recreatieve fietsers."

Van de leden heeft:

  • 45% gewone fiets
  • 29% E-bike
  • 4% geen fiets.

"De redenen om te fietsen zijn: gezondheid, ontspanning, gemak en snelheid. 86% gebruikt de fiets recreatief, 60% om boodschappen te doen en 27% voor het woon-werkverkeer. Het aantal fietsers in de stad neemt toe en dat merk je goed op het fietspad. Daarom kijkt de ANWB samen met andere naar nieuwe ontwerpmethode om stad/wijk/straat in te richten. Zo wordt er nu gekeken naar ene indeling in 'voertuigfamilies'. Daarbij zet je alle voertuigen die ongeveer dezelfde snelheid hebben bij elkaar."

Fietswijzer
Wil je als werkgever meer weten over fietsen? Raadpleeg de fietswijzer!

Delta Cycling
Frank Kwanten General Manager van Delta Cycling: "Wij zijn een wielerploeg voor jonge talenten. Een aantal van onze wielrenners opereren op het hoogste niveau. Maar we zijn meer dan een wielerploeg. Onze missie is het groeien in het algemeen en de mobiliteit, vitaliteit en veiligheid van de regio Rotterdam en haar inwoners. We zijn er voor alle soorten fietsers. En zetten de fiets in als middel om samen te bewegen. We zijn een aanjager in de stad, we inspireren en delen kennis."

Tot slot
We hebben ook de komende maanden leuke acties op het programma staan.

  • E-bike probeer actie
  • Ov-probeerpas
  • Fietsen met je vracht.

Kijk op Ga3punt0.nl

Bekijk de presentaties.

Bekijk de gehele fotoreportage.

Ook een werkgeversontbijt bijwonen? Neem contact op met Astrid Homan.