Wim Bekink: Voorloper duurzame initiatieven

Royal FloraHolland, voorloper in zoektocht duurzame initiatieven

"Door samen te werken met alle bedrijven op het terrein worden we steeds efficiënter en de bereikbaarheid van de regio profiteert hiervan." Wim Bekink is adviseur vastgoed en bereikbaarheid bij vestiging Naaldwijk/Honselersdijk van Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld. Als ambassadeur van Bereikbaar Haaglanden zoekt Bekink altijd naar nieuwe mogelijkheden om de mobiliteit op én naar terrein te bevorderen.

Voor Royal FloraHolland is bereikbaarheid vanzelfsprekend een belangrijk agendapunt. Het bedrijf is immers constant bezig met het vervoeren van de vele verschillende dagverse producten die het verhandelt en daarbij is effectieve mobiliteit van fundamenteel belang. "Zowel vanuit mijn werk bij Royal FloraHolland als vanuit mijn ambassadeurschap van Bereikbaar Haaglanden herken ik de noodzaak voor het optimaliseren van de bereikbaarheid in onze regio," vertelt Bekink. "Natuurlijk proberen wij dit zo duurzaam mogelijk in te steken. We kijken naar manieren om mensen uit de auto te krijgen en in plaats daarvan voor de fiets of het openbaar vervoer te laten kiezen. Voor vervoer tussen verschillende sectoren op het terrein hebben we de auto volledig vervangen door de fiets. Dit is duurzaam en bovendien ook nog eens praktischer gebleken."

Uitdagingen
Voor werknemers die te maken hebben met vroege ploegendiensten is het niet mogelijk om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Maar bij de pakken neerzitten wordt bij Royal FloraHolland niet als optie gezien. Zodoende is in samenwerking met transportbedrijf Veolia geregeld dat personeel van het bedrijf buiten de reguliere diensttijd kan worden opgehaald door bussen. Probleem is dat de reistijd hiermee wel toeneemt, met als gevolg dat niet alle werknemers dit zien zitten. "Door onze ligging is de fiets ook meestal geen optie, dat is voor velen een te grote afstand," stelt Bekink. "Het verbeteren van het woon-werkverkeer blijft een uitdaging voor ons. Voorlopig wegen de voordelen van het laten staan van de auto voor veel werknemers niet op tegen de nadelen. Wij proberen medewerkers te stimuleren door andere invalshoeken te belichten of door een fietsplan beschikbaar te stellen. Maar het is een lastig vraagstuk." Ook bij het goederenvervoer wordt gekeken naar duurzame alternatieven, maar ook hier zijn struikelblokken. "Omdat we werken met verse producten blijft vervoeren over asfalt vaak noodzakelijk. We kijken naar andere mogelijkheden, zoals vervoer over het spoor of water. Maar onze producten kunnen niet een dag in een schip staan te wachten."

'Ruimte over? Neem dit even mee!'
Door samen te werken met andere bedrijven is al wel een slag geslagen ter bevordering van het goederenvervoer. Royal FloraHolland en verschillende transportondernemingen werken al enkele jaren intensief samen, waardoor de logistiek efficiënter kan worden gemaakt. "Door de juiste afstemming tussen de verschillende sectoren van FloraHolland én door nauwe samenwerking met andere bedrijven, is de mobiliteit al flink verbeterd," aldus Bekink. "Het komt niet meer voor dat er een lege vrachtwagen heen- of terugrijdt."